Samoborska Lara Cvjetko postala europska prvakinja

To je prvo zlatno odličje za Hrvatsku na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore u Poreču

Hrvatski judo savez

Hrvatska judašica Lara Cvjetko nova je europska prvakinja u kategoriji do 70 kulograma za uzrast mlađih seniora, a naslov je osvojila pobijedivši u finalu Izraelku Mayu Goshen bacivši je na ippon šest sekundi prije isteka osnovnog dijela borbe od četiri minute.

Bivša kadetska prvakinja Europe iz 2017., još prošli tjedan nije uspjela doći dalje od drugog kola juniorskog EP-a kojem je također Poreč bio domaćin, da bi samo šest dana poslije u konkurenciji starijih judoka došla do zlatnog odličja.

Na putu do finala 20-godišnja Samoborka je u kvalifikacijama svladala Rumunjku Moscalu i bivšu juniorsku europsku doprvakinju Nizozemku De Voogd, u četvrtfinalu bila bolja od Šveđanke Nilsson, a u polufinalu nadmašila Ruskinju Liluašvili.

U finalu protiv Izraelke Goshen Cvjetko je bila aktivna, pokušavala doći do prednosti, ali su se obje judašice dobro branile od svih pokušaja bacanja. Kad se činilo da će odluka o europskoj prvakinji biti ostavljena za “produžetak”, tzv. “zlatni bod”, šest sekundi prije isteka četvrte minute Lara Cvjetko je izvela bacanje na ippon i osvojila naslov europske prvakinje.

To je prvo zlatno odličje za Hrvatsku na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore u Poreču, nakon bronce Helene Puljiz u juniorskoj konkurenciji te jučerašnjeg srebra Roberta Klačara među mlađim seniorima.