Samoborac Nikola Vujica brončani na juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Hrvatski osnovnoškolci ukupno su osvojili četiri odličja
samobor Robert Anić/PIXSELL

Na 25. juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi hrvatska ekipa osvojila je četiri medalje, po dvije srebrne i dvije brončane, priopćilo je Hrvatsko matematičko društvo.

Pojedinačnim odličjima nagrađeno je četvero učenika, među kojima je Fabijan Cikač, učenik sedmog razreda Osnovne škole Kajzerica u Zagrebu, koji je osvojio srebrnu medalju. Srebro je osvojio i učenik osmog razreda Osnovne škole Dragutina Domjanića iz Zagreba Luka Duplančić, a brončanom medaljom nagrađen je Nikola Vujica, učenik osmog razreda Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora, te Kristijan Šimović, učenik sedmog razreda Osnovne škole Lučko.

Juniorska balkanska matematička olimpijada, koja je završena danas, održala se u organizaciji Moldavije na daljinu. Na njoj je sudjelovalo 128 natjecatelja iz 11 stalnih država članica te 11 gostujućih ekipa, među kojima i Hrvatska, koja u tom statusu nastupa od 2018. godine.

Na natjecanju sudjeluju učenici stariji od 15 i pol godina, a ekipa Republike Hrvatske je među mlađima jer nastupa isključivo s učenicima osnovnih škola, istaknuo je jedan od voditelja ekipe Ilko Brnetić iz Hrvatskoga matematičkog društva.

Osim četvero nagrađenih učenika, na olimpijadi je sudjelovalo još dvoje učenika iz Hrvatske, a iz Hrvatskoga matematičkog društva ocjenjuju da su osvojena odličja lijep uspjeh za hrvatsku ekipu.

Grad
Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika
Samobor
Zagrebačka županija