Roditelji odgojitelji branit će svoja prava na Ustavnom sudu

Tvrde da je vladajuća koalicija svjesno stvorila kaos u Zagrebu među svim građanima koji iščekuju nepostojeća mjesta u vrtićima
huro roditelji odgojitelji Davorin Višnjić/PIXSELL

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja poručila je da će zadnju sudsku odluku, kojom su odbačene žalbe roditelja odgojitelja, propitivati na Ustavnom sudu te će nastaviti braniti mjeru roditelj odgojitelj svim pravno dopuštenim sredstvima.

Visoki upravni sud prošli je tjedan odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima će se naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja. HURO u priopćenju tvrdi da je vladajuća koalicija svjesno stvorila kaos u Zagrebu među svim građanima koji iščekuju nepostojeća mjesta u vrtićima.

– Oko 3300 djece ostalo je bez mjesta u vrtićima prošle godine, a zbog gašenja mjere roditelj odgojitelj ove će im se priključiti još najmanje 6000 djece što će stvoriti nezamislivi kaos, ističe HURO.

Vladajuću postavu u gradu prozivaju da su lagali javnosti, medijima, korisnicima i na kraju sudu govoreći da će se korisnici mjere roditelj odgojitelj snaći jer će se moći zaposliti i upisati dijete u vrtić. Prema svemu iznesenome, od grada tih garancija nema, jer će mjesta u vrtićima još dugi niz godina nedostajati, a poslodavci ne žele zapošljavati roditelje s više djece radi češćih izostanaka takvih radnika s radnog mjesta.

Kada bi se, nekim čudom, čak oslobodilo mjesto u vrtiću, na njega ne bi mogli aplicirati jer nisu u radnom odnosu što i ne mogu biti jer nemaju kamo s djecom. To je začarani krug koji je svjesno stvorila vladajuća većina u Skupština izglasavši lažne kompenzacije oko vrtića, ističe udruga.

Grad s proračunom od preko dvije milijarde eura odlučio se baciti najugroženije roditelje s više djece na cestu i još k tome isporučiti ih državi na socijalni trošak, navodi HURO. Država, poručuju, mora prokazati, zaustaviti i kazniti “bešćutnost, nesposobnost, licemjerje i bezobrazluk vladajućih u Zagrebu”.

Napominju da se radi o najugroženijim dionicima društva koji pak, s druge strane, najviše doprinose održavanju nataliteta, zaustavljanju demografske katastrofe kao i održavanju mirovinskog i sustava. HURO poručuje da će nastaviti braniti prava svih korisnika i dalje i to tamo gdje se brane počela Ustava RH.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika