Prihvaćeno devet amandmana na zagrebački proračun, dva dali oporbeni zastupnici

Prihvaćeni amandmani ukupno su teški 60 milijuna kuna

Željko Hladika/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će gradska uprava prihvatiti devet amandmana koji su pristigli na prijedlog proračuna za 2023., od kojih su dva amandmana koja su dali oporbeni zastupnici.

– Prihvaćeni amandmani ukupno su teški 60 milijuna kuna, no iznos proračuna ostaje nepromijenjen te je i dalje na razini od 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), istaknuo je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije, u Hrvatskom Leskovcu.

Od ukupno 38 amandmana koji su pristigli, usvojeno je pet amandmana Kluba SDP-a, dva zajednička amandmana SDP-a i kluba platforme Možemo!, jedan HDZ-ov te jedan MOST-ov amandman.

Na prijedlog Kluba SDP-a, u proračunu će se napraviti mjesta za pripremu izgradnje doma za starije osobe na zapadu grada, za podizanje imovinskog cenzusa za novčane naknade za umirovljenike s 1700 na 1800 kuna te za božićnice i uskrsnice za osobe s invaliditetom. U proračunu se napravilo i mjesta za 130 tisuća eura troška za micanje mulja iz jezera Jarun te za 20 milijuna kuna za pokrivanje materijalnih troškova vrtićima i školama.

Prihvaćen je i zajednički amandman SDP-a i kluba Možemo! o povećanju satnica s 30 na 35 kuna pomoćnicima u nastavi, za što će se izdvojiti dodatnih 10 milijuna kuna, kao i za pilot projekt suzbijanja menstrualnog siromaštva u visini od pola milijuna kuna.

Prihvaćen je HDZ-ov prijedlog da se poveća iznos za 300 tisuća kuna za medicinsku rehabilitaciju hrvatskih branitelja te amandman MOST-a u iznosu od 150 tisuća kuna, u kojem će se osigurati gradnja privremenog nogostupa u Huzjanovoj ulici koja će služiti lakšem odlasku djece u školu.