Povodom Dana planeta Zemlje velika akcija čišćenja obale rijeke Save

Akcija "Sava kojoj pripadamo" održat će se u subotu, 27. travnja
56749094_10216972491438427_6722072230005571584_n

„Sava kojoj pripadamo“ velika je akcija čišćenja obale rijeke Save, koja se kod načelnika Mate Čička i doktora Stjepana Zagorca iz Ščitarjeva rodila za vrijeme vožnje čamcima niz Savu. Kako bi je sačuvali za buduće naraštaje rodila se ideja o čistki na njezinim obalama. Za realizaciju spretnom dvojcu nije trebalo puno, jer hvalevrijednu akciju koja će se održati povodom Dana planeta Zemlje, podržali su mnogi.

-Sava je rijeka uz koju živimo i o čijoj smo promjenjivoj čudi ovisni. Teče našim krajem, daruje nas ribom, napaja zemlju vodom, oaza je za razne životinjske vrste, miluje nas toplinom zrake Sunca u kasno poslijepodne kada joj se divimo ogledajući se u njenoj ljepoti. Kako nas je ta rijeka zadužila to joj trebamo nekako vratiti, a ljepšeg i boljeg načina od toga da je očistimo i očuvamo nema. Vratimo stoga život na Savu kakav je nekad bio- rekao nam je načelnik Mato Čičak.

Nositelj događanja je Općina Rugvica, uz suorganizatore Općinu Orle i Mjesni odbor Šćitarjevo koji će uz članove udruga, KUD-ova, kao i sportskih klubova 27. prionuti poslu čišćenja.

Okupljanje svih sudionika bit će u 10 sati ispred općinske zgrade u Rugvice, gdje će biti podijeljena oprema za čišćenje te raspoređene ekipe. Nakon akcije čišćenja slijedi okrjepa uz fiš paprikaš kuharskog majstora Andrije na savskom Otoku kod Struge Nartske, do kojeg se dolazi čamcima. Na Otoku će biti uprizoren nastup KUD-ova rugvičkoga kraja te KUD-a Šćitarjevo, a događanju bi trebali prisustvovati i visoki dužnosnici Republike Hrvatske.

-Čuvajmo Savu kojoj pripadamo za budućnost naše djece- poručio je za kraj načelnik Čičak, koji se u najavi ovog događanja poslužio i riječima legendarnog indijskog poglavice koji je kao vrelo mudrosti jedinstvo čovjeka i prirode opisao sljedećim riječima „Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda nego i krv naših predaka“.

Grad
Hrvatska
Općina
Orle
Ostalo
Rugvica
Velika Gorica
Zagrebačka županija