PLENKOVIĆ SA SJEDNICE VLADE: Hrvatska vojska imat će trostruku ulogu u misiji obuke ukrajinskih vojnika

Premijer očekuje zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru

Robert Anić/PIXSELL

Vlada je Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će HV pomagati Ukrajini.

– Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj, objasnio je Plenković i rekao da očekuje zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

– Hrvatska bi sudjelovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u potpori zajedničke sigurnosne i obrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Sudjelovanjem hrvatske vojske u misiji za potporu Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci oružanih snaga Ukrajine, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

U uvodnom dijelu sjednice vlade, Plenković je istaknuo da je Austrija jučer “vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru” za vrijeme prvog službenog posjeta austrijskog kancelara Karla Nehammera Hrvatskoj. Premijer će danas s Nehammerom i bavarskim premijerom Markusom Söderom posjetiti LNG terminal na Krku.

– Razgovarat ćemo o mogućnostima energetske suradnje, a vodeći računa o hrvatskoj kritičnoj infrastrukturi koja je već vrlo dobra, a u koju ćemo još uložiti kako bismo od Hrvatske učinili relevantno energetsko čvorište, rekao je Plenković.