Zbog sukoba vlasnika

Petrokemiji prijeti gašenje

Gotovo 1300 radnika s neizvjesnošću čeka da se proces preuzimanja
petrokemija Nikola Čutuk/PIXSELL

Raste nervoza u kutinskoj Petrokemiji jer ni nakon gotovo četiri mjeseca nije dovršen proces prijenosa većinskog vlasništva s tvrtke Ine i PPD-a na turski holding Yildirim, zbog čega nisu zadovoljni ni radnici, a ni investitori, piše Jutarnji list.

Jedina domaća tvornica mineralnih gnojiva u punom kapacitetu ne radi još od proljeća prošle godine, kada su pogoni utihnuli zbog previsoke cijene plina, a sada kada su cijene plina pale ispod 50 eura, radi tek manji dio postrojenja u kojem se proizvodi NPK gnojivo.

Gotovo 1300 radnika s neizvjesnošću čeka da se proces preuzimanja više od 54 posto vlasništva dovrši, nakon što je multinacionalna kompanija iz Turske u vlasništvu braće milijardera Ali Riza i Roberta Yüksela Yildirima, koja posluje na 55 tržišta i zapošljava 18.000 radnika, još u studenom prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s tvrtkom Terra Mineralna Gnojiva, u vlasništvu PPD-a i Ine.

Naše dvije najveće energetske kompanije 2018. su dokapitalizacijom Petrokemije s 300 milijuna kuna praktički spasile tvrtku od stečaja i postale vlasnici 54,52 posto udjela, dok 40 posto u svom vlasništvu i dalje ima država.

No, PPD-u ovo nije core biznis i gotovo dvije godine trajali su pregovori i dubinsko snimanje tvrtke s bogatim Turcima, koji su na kraju odlučili kupiti Petrokemiju Problem je, kako doznajemo od sugovornika uključenih u pregovore, nastao u suprotnom tumačenju postojećeg ugovora o dokapitalizaciji između PPD-a i Ine te države, kao i novog aneksa koji se dogovara.

Iz PPD-a nam neslužbeno govore kako država nije ispunila svoju obvezu iz tog ugovora jer nije izdala okolišnu dozvolu na rok od sedam godina, dok s druge strane izvori iz Ministarstva gospodarstva kažu kako to nije ni bila obveza države i da bez ulaganja koja će smanjiti štetne čestice u zraku neće biti ni produženja okolišne dozvole, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Gospodarstvo
Izbor urednika
Regija