Paula Novina s hrvatskim rekordom korak do finala

Za Ivanićanku Paulu Novinu ovo su prve Paraolimpijske igre

Najmlađa hrvatska paraolimpijka u Tokiju, 17-godišnja Paula Novina osvojila je deveto mjesto u kvalifikacijama utrke na 100 m prsno u kategoriji SB8 ostavši bez finala za svega dvije stotinke sekunde. Međutim, jedna od najvećih nada hrvatskog paraplivanja može biti zadovoljna jer je za skoro dvije sekunde popravila svoj i hrvatski rekord.

Novina je u Japan stigla s rezultatom 1:33.19, no u jutrošnjim kvalifikacijama je isplivala vrijeme 1:31.62. Nažalost, to nije bilo dovoljno za finale jer je osmoplasirana Ruskinja Elena Kliačkina plivala dvije stotinke sekunde brže, dok je Grkinja Efthymia Gkouli na sedmom mjestu imala sedam stotinki sekunde bolje vrijeme. Prvo vrijeme kvalifikacija postavila je Irkinja Ellen Keane s rezultatom 1:21.71.

-Umorna sam, ali jako zadovoljna, Nisam iznenađena ovim rezultatom jer znam koliko sam naporno radila- kazala je Novina koja je za nastup u Tokiju dobila pozivnicu World Para Swiming i potpuno je opravdala.

Premda je ostala bez finala za svega dvije stotinke, nije zbog toga previše žalila.

-Moj cilj je bio isplivati novi rekord i u tome sam uspjela. Željela sam isplivati svoju najbolju utrku u životu. Sve više od toga bio bi šlag na tortu. Ja sam svoj cilj ispunila i pokazala da se od mene još mnogo toga može očekivati. Ovo je tek početak. Na kraju nitko nije sretniji od mene- dodala je mlada plivačica.

Novina je rodom iz Ivanić Grada. Pohađa Športsku gimnaziju, a članica je plivačkog kluba Natator iz Zagreba. Paula je najmlađa članica hrvatske delegacije u Tokiju i ovo su njezine prve POI.

-Iznimna mi je čast biti ovdje među najboljim sportašima svijeta. Biti u Selu s našom reprezentacijom, sa svim tim sportašima koje godinama pratim- dodala je skromno.