Ovo su dobitnici EU nagrade za inovativno poučavanje

Među dobitnicima su Dječji vrtić Osijek, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Dječji vrtić Osijek, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika hrvatski su dobitnici ovogodišnje Europske nagrade za inovativno poučavanje, priopćila je Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Europska nagrada za inovativno poučavanje – EITA nagrađuje dobre nastavne prakse u okviru programa Erasmus+ kako bi se odalo priznanje školama i nastavnicima koji su dali izniman doprinos struci. Nagrada, koja se dodjeljuje od 2021. godine, pridonosi isticanju vrijednosti europske suradnje u području odgoja i obrazovanja kako bi, među ostalim, potaknula uspostavu europskog obrazovnog prostora do 2025.

Dječji vrtić Osijek kroz dvogodišnji projekt “Učenje na otvorenom” u nastavi na otvorenom, pod svim vremenskim uvjetima, osigurao je dobrobiti učenja u prirodi za preko 200 polaznika.

“Development of Literacy and Language Learning for Disadvantaged Young Learners” projekt je Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu) koji je u suradnji s partnerima iz Slovenije, Sjeverne Makedonije i zagrebačkom Osnovnom školom Ivan Gundulić kroz 80 aktivnosti za učenje hrvatskog, slovenskog i makedonskog jezika unaprjeđivao razinu dječje pismenosti.

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Karlovcu – koji više od 60 godina pruža odgoj, obrazovanje, stručno osposobljavanje i rehabilitaciju učenicima s teškoćama u razvoju – projektom “Inkluzija 21. stoljeća traži nova znanja” osigurao je nova znanja i vještine djelatnika Centra.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, u konzorciju sa šest škola primijenjenih umjetnosti iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke, Splita i Zadra, već sedam godina provodi projekt “Umjetnici za umjetničko obrazovanje”, kojim je obuhvaćeno oko 400 učenika i nekoliko desetaka nastavnika. Posebnost ovog projekta je što učenici imaju priliku raditi izravno s profesionalnim umjetnicima na produkciji likovnog djela.