Dva su modela na stolu

Ovako će izgledati vojnik rok. Sve bi trebalo krenuti od 1. siječnja

Dva ili tri mjeseca obuke, plaća od 900 eura, civilno služenje trajat će dvostruko duže
Svečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu MORH/ T. Brandt

Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske pripremili su dva modela služenja obveznog vojnog roka, kako neslužbeno doznajemo u MORH-u, a odluka o tome kako će i koliko trajati temeljno vojno osposobljavanje, kako se to stručno naziva, bit će na Vladi i Saboru, a o svemu će biti informiran i predsjednik Republike Zoran Milanović, piše Jutarnji list.

Dva modela su na stolu: od dva mjeseca, što bi zapravo bilo isto kao i sadašnje dobrovoljno služenje vojnog roka koje traje osam tjedana, te temeljna vojna obuka od tri mjeseca.

Institut priziva savjesti, koji je ustavna kategorija, i dalje će postojati, ali bi civilno služenje vojnog roka trajalo duže, možda i dvostruko duže nego temeljna vojna obuka.

Dakle, ako će obvezni vojni rok trajati dva mjeseca, onda bi civilno služenje moglo trajati četiri mjeseca, a ako će vojna obuka trajati tri mjeseca, onda bi punoljetni mladići civilno služili vojsku pola godine.

Sve bi trebalo krenuti od 1. siječnja iduće godine, ako se donese konačna politička odluka na razini državnog vrha, doznaje Jutarnji list.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika