Osnovica za javne i državne službe raste za četiri posto od 1. svibnja

Nastavak razgovora o temi osnovice dogovoren je za zadnji tjedan rujna
Zagreb: Sastanak Vlade i predstavnika sindikata javnih službi Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora sa sindikatima da će osnovica plaća zaposlenim u javnim i državnim službama porasti za četiri posto od 1. svibnja, a novi pregovori uslijedit će početkom jeseni.

Plenković je rekao da su uspjeli postići dogovor oko tri točke, te je zahvalio sindikatima na spremnosti na kompromis.

-Povećali smo iznos sredstava za sistematske preglede s 500 na 1.200 kuna. Mi smo, isto tako, postigli dogovor oko povećanja troška za prijevoz. Do sada je taj trošak bio jednu kunu, a danas smo postigli dogovor da on ide na 1,35 kuna, plus korektivni mehanizam od 10 posto, u varijanti da se poveća cijena goriva, a može se naravno i smanjiti. Tako smo omogućili da ljudi dobivaju odgovarajuću naknadu za trošak za prijevoz- istaknuo je.

I konačno, najbitnije, osnovica, o kojoj sam počeo…kompromis je postignut da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za četiri posto, rekao je Plenković i dodao da će to doći s plaćom za svibanj.

Naravno, s obzirom na okolnosti i dijalog koji vodimo, naši će stručnjaci, suradnici ministara, s predstavnicima sindikalnih organizacija u sljedećih dan-dva tehnički dovršiti tekstove temeljnih kolektivnih ugovora kako bi bili spremni za potpis, dodao je.

 

Hrvatska
Izbor urednika
Politika