Operirali po Sesvetskom Kraljevcu, Paukovcu, Majkovcu: Krali i varali vlasnike automobila, a policija otkrila još dosta toga

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu dok je osumnjičeni 32-godišnjak predan pritvorskom nadzorniku
policija1

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom i 19-godišnjakom zbog sumnje da su zajedno počinili kaznena djelo krađe, prijevare i dva kaznena djela teške krađe u pokušaju, dok je stariji osumnjičeni 32-godišnjak sam počinio još jedno kazneno djelo prijevare i kazneno djelo prijetnje.

Sumnja se da je 32-godišnjak, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, na društvenoj mreži objavio oglas kojim oglašava prodaju osobnog vozila marke Škoda, a na koji se 28. studenoga 2021. godine kao zainteresirani kupac javila 39-godišnjakinja. Istoga dana osumnjičeni se i sastao s oštećenom u ugostiteljskom objektu u mjestu Paukovec, gdje ju je zatražio plaćanje predujma te lažno prikazao da će joj vozilo, koje se nalazi na servisu, isporučiti toga dana. Nakon što su potpisali ugovor o kupoprodaji, dovedena u zabludu, oštećena mu je i isplatila traženi predujam, nakon čega je osumnjičeni napustio mjesto događaja dok vozilo nije isporučio niti tada, a niti naknadno, unatoč činjenici što je to u više navrata obećao oštećenoj.

Nevezano za taj događaj, sumnja se da je 24. prosinca 2021. godine oko 18.30 sati putem mobilne aplikacije poslao više poruka oštećenom 18-godišnjaku, u kojima je zbog neriješenih nesuglasica prijetio da će usmrtiti njemu blisku osobu-člana obitelji kao i da će izazvati eksploziju njihove obiteljske kuće, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj straha, uznemirenosti i bojazni za njegov život i život njegove obitelji.

Isto tako, sumnja se da su 32-godišnjak i 19-godišnjak, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, 12. prosinca 2021. godine oštećenom 60-godišnjaku predočili da su zainteresirani za kupnju osobnog vozila marke Volkswagen čiju je prodaju oštećeni oglasio, da bi se potom sljedećeg dana oko 15.30 sati, u dogovoru s oštećenim zajedno osobnim automobilom marke Fiat dovezli na parkiralište u Svetoj Heleni. Nakon što je osumnjičeni 19-godišnjak pregledao vozilo zatražio je oštećenog da mu omogući i probnu vožnju, na što je on pristao. Potom je, sumnja se, 19-godišnjak sjeo u vozilo i naglo ga pokrenuo te se njime udaljio u smjeru Majkovca, dok se za njim, s mjesta događaja, osobnim vozilom marke Fiat u istom smjeru udaljio i osumnjičeni 32-godišnjak. Nešto kasnije istoga dana na Dugoselskoj cesti u Sesvetskom Kraljevcu, otuđeno vozilo osumnjičeni su pokušali prodati 44-godišnjaku, no u tome nisu uspjeli jer je on posumnjao u predočene mu činjenice te zatražio dokumentaciju vozila, nakon čega su se osumnjičeni dali u bijeg, ostavivši vozilo na tom parkiralištu.

Nekoliko dana kasnije, 18. prosinca 2021. godine oko 18 sati, u zajedničkom dogovoru, a s unaprijed stvorenom namjerom i s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, telefonom su kontaktirali oštećenu 26-godišnjakinju koja je oglasila prodaju osobnog automobila marke Opel, navodeći joj da su zainteresirani kupci. Sljedećeg dana oštećena je, po dogovoru s osumnjičenima, dovezla svoje osobno vozilo marke Opel pred trgovinu u Nemčićevoj ulici u Zagrebu gdje ju je dočekao osumnjičeni 19-godišnjak. Predočavajući da želi obaviti probnu vožnju, uz suglasnost oštećene sjeo je u njeno u vozilo, stavio ga u pogon i odvezao se s mjesta događaja. Otuđenim vozilom, sumnja se, potom se odvezao do trgovačkog centra na Žitnjaku gdje se nalazio oštećeni 41-godišnjak s kojim su osumnjičeni ranije dogovorili prodaju vozila, dovodeći ga u zabludu u pogledu vlasništva nad vozilom odnosno prešutivši mu činjenicu da je vozilo prethodno otuđeno. Nakon što je oštećeni pogledao vozilo, na traženje 19-godišnjaka, predao mu je novac kao predujam za kupovinu dok mu je osumnjičeni tada predao vozilo. Međutim, kako se kod oštećenog naknadno javila sumnja u poštene namjere osumnjičenih istoga dana u stanici za tehnički pregled provjerio je podatke o vlasniku vozila temeljem kojih je kontaktirao oštećenu i doznao da je riječ o vozilu koje joj je prethodno otuđeno.

Također, sumnja se i da su još u dva navrata između 15. i 23. prosinca 2021. godine, u namjeri oduzimanja tuđe pokretne stvari s namjerom da ju protupravno prisvoje, osumnjičeni su zajedno provalili u poslovne prostorije, jednom u trgovinu, drugi put u ugostiteljski objekt. Naime, na ulaznim vratima trgovine tupim su predmetom razbili staklo, ušli u unutrašnjost, no ništa nisu otuđili, dok su na ugostiteljskom objektu prikladnim predmetom razbili staklo na prozoru, kroz prozor zatim ušli u unutrašnjost, no nakon što su otvorili blagajnu i utvrdili da u njoj nema novca dali su se u bijeg.

Crna kronika
Grad
Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika
Sveti Ivan Zelina
Zagrebačka županija