Omikron odgodio ekonomske prognoze, hoće li i oporavak

Nejasnoće oko zaraznosti i smrtnosti omikron varijante covid-19 na dodatni su oprez nagnale institucije koje se bave procjenom gospodarskog rasta
euro-163475_1280

Nejasnoće oko zaraznosti i smrtnosti omikron varijante covid-19 na dodatni su oprez nagnale institucije koje se bave procjenom gospodarskog rasta, piše Večernji list.

Odgodu objave procjene rasta svjetskog gospodarstva ovih dana je najavio Međunarodni monetarni fond, koji će svoje zimske prognoze objaviti 25. siječnja, tjedan dana kasnije nego što je planirao. Ekonomskog analitičara Željka Lovrinčevića ovakav oprez nije začudio.

-Do prije tjedan dana ista se stvar događala i s projekcijama samog kretanja zaraze i svi su zastali da dobiju relevantne informacije o virulentnosti novog, omikron soja covid-19 u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama- tumači Lovrinčević, ukazujući kako se trenutno barata s dva moguća scenarija – onim po kojem je omikron soj manje opasan od delte i drugi, da je jednako opasan kao i prethodna varijanta.

Ta će dva scenarija, uvjeren je Lovrinčević, postojati i u idućih mjesec-dva, a o prognozama zdravstvenih institucija ovisit će i ekonomske i sve druge prognoze. A procjene ekonomskih institucija temeljit će se na tome koliko će rigidne ili liberalne mjere primijeniti zemlje u borbi s ovom pošašću, pri čemu ovaj analitičar upozorava kako veliki upitnik pred ekonomiste stavlja razvoj situacije u Kini, budući da će puno toga u kretanju svjetskog gospodarstva ovisiti o tome hoće li se ta zemlja i dalje držati “zero covid” pristupa, zbog kojeg se u ovoj godini očekuje značajno usporavanje njezina gospodarstva.

Kad je riječ o Hrvatskoj, MMF je u listopadu podigao procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2021. godini na 6,3 posto, a poboljšao je i prognozu rasta za ovu godinu, na 5,8 posto. Hoće li se te procjene dodatno korigirati vidjet će se krajem siječnja, a u međuvremenu su s optimističnijim procjenama rasta u 2021. godini izišli i iz Vlade. Premijer Andrej Plenković na ovotjednoj je sjednici otkrio kako Vlada za cijelu 2021. godinu očekuje dvoznamenkasti gospodarski rast, što je više od zadnje Vladine prognoze rasta BDP-a od devet posto, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Gospodarstvo
Hrvatska
Izbor urednika