Povijesna odluka

Od rujna besplatni vrtići u Velikoj Gorici. Ačkar: Grad u potpunosti preuzima troškove predškolskoj odgoja

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća odluka kojom se roditelji oslobađaju od participacije u cijeni dječjih vrtića
WhatsApp Slika 2024-07-08 u 12.29.18_2525faa3

Gradonačelnik Grada Velika Gorica Krešimir Ačkar i pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić održali su konferenciju za medije na kojoj su najavili novitete vezane uz predškolski odgoj i obrazovanje, a koji će se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Među najvažnijim točkama dnevnog reda, rekao je gradonačelnik Ačkar, upravo je prijedlog odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica.

– Prema prijedlogu odluke, roditelji koji imaju djecu polaznike redovitog desetosatnog predškolskog odgoja, od 1. rujna bit će oslobođeni participacije, odnosno uplate za svu djecu koja su korisnici naših usluga. Sustavno smo radili na tomu i zadovoljavali sve preduvjete koji su morali biti riješeni, kako bi mogli pristupiti ovom povijesnom činu kojim ćemo znatno, u ovim zahtjevnim vremenima, roditeljima povećati kvalitetu života i ostaviti dodatni novac u kućnom budžetu.

U posljednje tri godine, istaknuo je Ačkar, otvoreno je više od 500 novih mjesta u predškolskim ustanovama, a sljedeće pedagoške godine u planu je osigurati uvjete za dodatnih 200 mjesta. Lani su znatno povećana materijalna prava zaposlenika u dječjim vrtićima, a dodatna povećanja, poručuje gradonačelnik, mogu se očekivati i ove godine.

– U nadolazećoj pedagoškoj godini ukupan broj djece bit će gotovo 3.600, očekuje se oko 94 posto djece koja polaze institucionalni oblik predškolskog odgoja i obrazovanja, čime smo iznad razine Europske unije te apsolutni prvaci među velikim gradovima u Republici Hrvatskoj.

Ačkar: Kvaliteta ni u jednom trenutku neće biti upitna

Ekonomska cijena vrtića po djetetu je 344 eura, u ovome trenutku oko 20 posto cijene plaćaju roditelji, a oko 80 posto subvencionira Grad Velika Gorica. Od rujna će, objašnjava Ačkar, Grad Velika Gorica na sebe preuzeti ostatak troškova.

– Od jeseni neće opasti standard i kvaliteta u našem predškolskom odgoju jer je dječji vrtić besplatan. Ustanove će dobivati jednaku količinu sredstava koju su dobivale i prije ove odluke. Dakle, vrtić nije besplatan nego Grad preuzima troškove na sebe, rekao je Ačkar nadodavši kako im je situaciju dodatno olakšala državna subvencija od 20 eura po svakom djetetu u predškolskom odgoju.

– Prošle godine ekonomska cijena vrtića bila je 189 eura, a ove je godine, zbog inflacije, porasla na 344 eura. Grad je već sada tih 64 eura preuzeo na sebe te smo gotovo dali besplatne vrtiće u godini koja je iza nas. Vrtići su savršeno funkcionirali, ništa nije nedostajalo, stoga kvaliteta ni u jednom trenutku neće biti upitna.

Važno je za napomenuti da se ova odluka isključivo veže za polaznike redovnih programa gradskih vrtića.

– Roditelji čija djeca pohađaju redovne programe predškolskog odgoja bit će oslobođeni subvencije, dok će se posebni programi i nadalje plaćati po dosadašnjoj cijeni, rekao je Ačkar zaključivši kako je predškolski odgoj u Velikoj Gorici na zavidnoj razini te se ovim potezom vraćaju na prvo mjesto u državi.

Proširenje vrtićkih kapaciteta – strateški plan u budućnosti

Pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić ovom se prilikom osvrnula na proširenja vrtićkih kapaciteta koja se očekuju u narednoj pedagoškoj godini.

– U novoj pedagoškoj godini imat ćemo povećanje vrtićkih kapaciteta za 200 mjesto. To je VG Goričanka koja će kao područni vrtić pripasti Dječjem vrtiću Ciciban, a tamo će se smjestiti šest odgojnih skupina. Zatim Dječji vrtić Gradići koji će imati tri odgojne skupine te će pripasti Dječjem vrtiću Lojtrica. Naposljetku, uz novu područnu školu u Dubrancu otvara se i dječji vrtić, a tu će biti jedna mješovita skupina.

U 2025. godini počinje izgradnja dva nova vrtića ukupnih kapaciteta 400 mjesta, podsjeća Krunić Lukinić. U tijeku je rješavanje projektne dokumentacije, a do jeseni se očekuje glavni projekt i ishođenje građevinske godine.

– Prije dvije godine potpisali smo partnerstvo s Općinom Orle koja je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobila sredstva za gradnju svoga vrtić. Taj će vrtić pripasti Dječjem vrtiću Velika Gorica, a tim partnerstvom Grad će osigurati vrtićka mjesta za djecu koja žive na graničnim područjima s općinom Orle, nadodaje pročelnica.

Krunić Lukinić izvijestila je i kako je krenula izrada projektne dokumentacije za dva manja vrtića koja će biti u mjesnim odborima Kobilić i Turopolje s po dvije odgojne skupine.

– U budućnosti će svakim proširenjem, svaki gradski vrtić u Velikoj Gorici, također imati proširenje kapaciteta za djecu s poteškoćama u razvoju. U ovome trenutku takve mogućnosti ima samo Dječji vrtić Žirek s dvije odgojne skupine. Svjesni smo da je potreba za proširenjem kapaciteta unutar gradskih vrtića sve veća i veća, tako da nam je to strateški plan za budućnost.

Aktualno
Velika Gorica