Oboljeli od korone vjerojatno neće trebati drugu dozu cjepiva

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite predstavili su nova saznanja o koronavirusu i tijeku epidemije u Hrvatskoj

Marin Tironi/PIXSELL

U protekla 24 sata na području Hrvatske obavljeno je 2 178 testiranja, od čega su se 94 testa pokazala pozitivnim na SARS-CoV-2 virus, dakle 4,3 posto. Od početka epidemije potvrđeno je 246 608 slučajeva zaraze.

Među njima je 805 pacijenata na bolničkom liječenju te 74 na mehaničkoj ventilaciji, odnosno 10 više nego jučer. Preminulo je 19 osoba, sveukupno 5 609, a prosječna dob umrlih je 74,5 godina.

Iz bolnice je otpušteno 16 osoba, dok je mjera samoizolacije aktivna za 14 162 osoba.

Tjedni rast novozaraženih od 16,3 posto

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju usporedivši podatke proteklih tjedana. Tako dok danas brojimo 94 novozaraženih, prije tjedan dana bilo ih je 91, a prije dva tjedna njih 72. U proteklom tjednu imali smo sveukupno 3 047 novozaraženih, što je za razliku od tjedna prije i 3 544 tadašnja nova slučaja, rast od 16,3 posto.

Trenutna 14 dnevna incidencija je 161,2 novozaraženih na 100 000 stanovnika, u čemu prednjači Dubrovačko-neretvanska s 519,7, a na začelju je Istarska županija s 29,2. Na ljestvici zemalja Europske unije po incidenciji smo na šestom mjestu, a manju od nas imaju Danska, Finska, Njemačka Španjolska i Portugal, dok je ona najlošija u Češkoj – 1 572. Udio pozitivnih testova u ukupno testiranim je 8,6 u posljednjih sedam te 8,1 posto u posljednjih 14 dana, a po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika, koja iznosi 1 377,5, nalazimo se na 18. mjestu među zemljama EU.

Do sada je cijepljeno 199 498 osoba, potpuno su procijepljene 62 593 osobe, a utrošena je sveukupno 262 091 doza cjepiva.

– Halmed je zaprimio 1 258 prijava sumnji na nuspojave cjepiva, od toga 925 na Pfizerovo, 75 na Modernino i 256 na AstraZenecino cjepivo. Za dvije prijave ne znamo na koje su se cjepivo dogodile, zaključio je Capak.

Veliki interes građana za cijepljenje

Masovni punktovi za cijepljenje predstavljaju pokaznu vježbu za ono što slijedi po dovršetku druge te tijekom treće faze cijepljenja, ali i odskočnu dasku za što veću procijepljenost stanovništva, istaknuo je na ministar Vili Beroš.

– Trenutne brojke ukazuju na visoku spremnost svih dionika u procesu cijepljenja, maksimalnu iskorištenost doza cjepiva te visoki interes građana. Stranica cijepise.zdravlje.hr do danas je zaprimila 54 008 iskaza interesa, a pozivni centar zabilježio je 4 371 poziv, izvijestio je Beroš.

Napomenuo je kako ne smijemo dopustiti da trenutni blagi porast novozaraženih ne postane trend, dok cijepljenje ne smije uzrokovati prekomjerno opuštanje građana.

Nakon druge doze cjepiva značajan porast antitijela

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić predstavila je preliminarne rezultate analize cijepljenja provedene na 321 zdravstvenom djelatniku i 112 djelatnika u zdravstvu.

Ukratko, studija, koja je još uvijek u tijeku, do sada je pokazala da su svi djelatnici imali statistički značajno više vrijednosti antitijela mjesec dana nakon primljene druge doze. Žene su bolje reagirale i imale više vrijednosti od muškaraca, naročito nakon druge doze. Postoji blaga negativna korelacija s dobi, odnosno slabiji odgovor kod starijih ispitanika, ali nakon druge doze zabilježen je značajan porast antitijela.

– Nijedan djelatnik nije obolio nakon cijepljenja te nije utvrđena razlika među djelatnicima s obzirom na radno mjesto koje imaju unutar Klinike. Međutim, najvažnije je da su oni koji su preboljeli covid-19, već nakon prve doze dosegli su maksimalan plafon titra i vjerojatno neće trebati drugu dozu.

Naposljetku, poručila je Markotić, za sada se u ovom praćenju ti titrovi stabilno održavaju.