Nevrijeme ostavilo razorne posljedice

Nevrijeme potuklo suncokrete u Slavoniji, štete su gotovo stopostotne

Osim u poljoprivredi, oluja je nanijela ogromnu štetu i drugim sektorima. Objekti u stočarstvu pretrpjeli su gubitke, a šumskim gospodarstvima također su nanijete značajne štete
Nevrijeme potuklo suncokrete u Slavoniji, štete su gotovo stopostotne Emica Elvedji/PIXSELL

Nevrijeme koje je prošli tjedan poharalo Hrvatsku ostavilo je iza sebe razorne posljedice i brojne probleme za stanovnike diljem zemlje. Štete se zbrajaju, a ono što posebno zabrinjava je situacija u poljoprivredi. Uništene su kuće i imovina Slavonaca, a poljoprivrednici su pretrpjeli ozbiljne gubitke.

Šteta je skoro stopostotna

Najviše je stradao suncokret, jedna od važnijih poljoprivrednih kultura u Hrvatskoj. Skoro 100 posto usjeva je uništeno nakon oluje koja je donijela led i tuču, što je ostavilo vidljive tragove. U Andrijaševcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji polje suncokreta potpuno je uništeno.

Kako ističu poljoprivrednici, od suncokreta više neće biti nikakvog prihoda, a da je sve bilo u redu, žetva bi bila oko 4 tone.

Država obećala pomoći

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, također je komentirala velike poljoprivredne štete koje su ostale nakon nevremena. Naglasila je da postoji zakonska procedura koja se sada mora poštovati, ali da će se država pobrinuti za pomoć svima koji su pretrpjeli gubitke. To se najviše odnosi na područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije koja su najviše stradala, posebice kada su u pitanju trajni nasadi.

Osim u poljoprivredi, oluja je nanijela ogromnu štetu i drugim sektorima. Objekti u stočarstvu pretrpjeli su gubitke, a šumskim gospodarstvima također su nanijete značajne štete.

Tekst: Paula Bosančić/Pixsell

Agro
Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika