Nastavlja se otpis troškova za pogođene potresom

Vlada je donijela odluku o nastavku otpisa troškova autoceste Zagreb - Sisak za sve stanovnike i pružatelje pomoći u toj županiji, te otpis potraživanja za RTV pristojbu i električnu energiju

Davorin Višnjić/PIXSELL

Vlada je donijela odluku o nastavku otpisa troškova autoceste Zagreb – Sisak za sve stanovnike i pružatelje pomoći u toj županiji, te otpis potraživanja za RTV pristojbu i električnu energiju.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je kako su zbog visokih temperatura na potresom pogođenom području iz robnih rezervi povukli 613 pokretnih klima uređaja.

Nastavak mjera – 4,7 milijuna kuna za besplatni prijevoz i 9,5 milijuna kuna za cestarinu

Usvojen je zaključak o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb – Sisak bez plaćanja cestarine do 1. listopada 2021. godine, kao i produženje besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji te za sve koji sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.

Ministar prometa Oleg Butković naglasio je kako nastavak tih mjera pridonosi obnovi i revitalizaciji gospodarstva u toj županiji. Nastavak provedbe tih mjera procijenjen je na 4,7 milijuna kuna za besplatni prijevoz i 9,5 milijuna kuna za cestarinu.

Usvojen je i prijedlog zaključka o zaduženju Hrvatske radiotelevizije da otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima.

-Odnosit će se na one građane koji stanuju u privremeno neupotrebljivim ili neupotrebljivim objektima, odnosno da su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, invalidninu, doplatak ili imaju priznato pravo roditelja njegovatelja- rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i dodala kako će HRT u okviru svojih sredstava nadoknaditi ono što neće biti naplaćeno.

Usvojen je i prijedlog zaključka u vezi provedbe otpisa potraživanja i naknade za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za srpanj 2021.