Traži se izvođač radova

Nakon puna dva desetljeća proširuje se tramvajska mreža u Zagrebu

Početak radova planira se krajem ljeta
tramvaj Davor Višnjić/PIXSELL

Grad Zagreb objavio je natječaj za odabir izvođača radova za izgradnju tramvajske pruge u sklopu projekta izgradnje i rekonstrukcije Sarajevske ulice. Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave, s rokom za dostavu ponuda do 7. lipnja.

Planirani zahvat obuhvaća izgradnju tramvajske pruge u dužini od 2,25 km od Avenije Dubrovnik do Ranžirnog kolodvora, s četiri tramvajska stajališta te okretištem i objektom ZET-a na jugu kod Ranžirnog kolodvora. Također, za potrebe moguće buduće izgradnje dionice tramvajske pruge u Vatikanskoj ulici, projektom su predviđene skretnice u zoni križanja s Vatikanskom ulicom.

– Ovo je prvo proširenje tramvajske mreže u Zagrebu nakon 20 godina i početak ostvarenja još jednog od naših strateških projekata, podsjetio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

– Ovim važnim zahvatom otvara se novi južni ulaz u grad, a u tramvajsku mrežu povezat će se naselja istočnog dijela Novog Zagreba, dodao je gradonačelnik.

Radovi na izgradnji tramvajske pruge će se izvoditi istovremeno s izgradnjom Sarajevske ulice s dva kolnika te pješačko-biciklističkim stazama s obje strane. Uz pretpostavku uspješnog natječaja za izbor izvođača, početak radova planira se krajem ljeta, uz očekivano trajanje od 12 mjeseci. Procijenjena vrijednost radova izgradnje Sarajevske ceste s komunalnom infrastrukturom i tramvajskom prugom iznosi 25 milijuna eura.

– Kontinuirano radimo na unapređenju javnog prijevoza. Ovaj tjedan započela je i dugoočekivana rekonstrukcija tramvajskog okretišta Mihaljevac, uz istovremenu izgradnju novog autobusnog terminala, s očekivanim dovršetkom do kraja godine. Unaprjeđenju javnog prijevoza doprinijet će i nabava 60 novih tramvaja od kojih će prvi početi voziti do proljeća sljedeće godine, a možda i ranije, rekao je gradonačelnik Tomašević.

– Cilj nam je omogućavanje bolje, kvalitetnije i sigurnije mobilnosti u Zagrebu, zaključio je gradonačelnik.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika