MOST traži trenutnu smjenu cijele Uprave i Nadzornog odbora INA-e

Poručili su i kako bi afera poput ove u svakoj normalnoj državi značila ostavku premijera

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik MOST-a Božo Petrov zatražio je trenutnu smjenu cijele Uprave i Nadzornog odbora INA-e zbog neznanja, potpune nesposobnosti i nerada te poručio kako ne zna što je gore – hobotnica koja će se u međuvremenu otkriti ili pak ako se pokaže da iza aktera nije stajao nitko, već da imamo potpuno nesposobnu Upravu i Vladu.

– Ako nitko nije znao i ako su to ‘genijalci’ izveli sami onda to znači da su naša tvrtka, Vlada i ministarstva u totalnom rasulu, jer se ne može drukčije objasniti da netko ‘mazne’ milijardu kuna u godini dana, a da to ne primijeti nitko prije USKOK-a, rekao je Petrov i upitao se što je radila kontrola unutar INA-e te unutarnja i vanjska revizija, a da je bilo moguće da nekoliko pojedinaca izvuku iz tvrtke mimo njih više od milijardu kuna.

Zastupnik Nikola Grmoja najavio je dogovore s oporbom oko pokretanja istražnog povjerenstva za INA-u. Dodao je kako je potrebno žurno sazvati izvanrednu saborsku sjednicu te najavio i otvaranje rasprave na Antikorupcijskom vijeću. Ustvrdio je kako bi afera poput ove u svakoj normalnoj državi značila ostavku premijera.

I saborski zastupnik Nino Raspudić pita kako u tvrtki veličine INA-e može nastati “propuh” od milijarde kuna, a da nitko ne primijeti. S obzirom na to da je ministar gospodarstva Davor Filipović izravno prozvao prethodni Nadzorni odbor u čijem je mandatu sklopljen štetan ugovor, Raspudić je pozvao njegove članove da javno istupe i obrane svoje ime i čast.

– Kada bi se otuđeni novac preraspodijelio na hrvatska kućanstva ispada da bi svako od njih moglo platiti velik račun za energente, istaknuo je i najavio da će oporba pokrenuti sve raspoložive mehanizme, jer se radi o najvećoj korupcijskoj aferi Hrvatske i prilici da se očisti hrvatska politička scena.