MOST O AKTUALNOSTIMA U VELIKOJ GORICI: Mogućnosti su ogromne, samo je pitanje znanja, struke, entuzijazma i želje

Članovi velikogoričkog Mosta progovorili su o aktualnoj situaciji u gradu

Most nezavisnih lista održao je u Velikog Gorici konferenciju za medije, na kojoj su se njegovi članovi osvrnuli na aktualnu situaciju u gradu.

Prema riječima Alana Šembere, Velika Gorica je zadnji veliki grad u Hrvatskoj koji nije proveo rebalans proračuna za 2020. godinu. To, tvrdi, nije samo stvar “higijene”, nego i operativnog rada pozivajući se na načela točnosti, uravnoteženosti i transparentnosti.

– Vrlo je bitno da Grad i Gradsko vijeće u svakom trenutku znaju gdje je proračun, u kojim je on okvirima i kako stoji, rekao je Šembera i istaknuo predviđanja prema kojima će Velika Gorica morati napraviti rebalans u iznosu od 10 do 20 posto proračuna, odnosno između 50 i 120 milijuna kuna.

Rak: Što se događa s gradskim prijevozom?

Karmen Rak skrenula je pažnju na probleme gradskog prijevoza, za kojeg su napravljena dva dodatka ugovoru koji je istekao još 2019. godine.

– Do sada je Grad Velika Gorica subvencionirao prijevoz u iznosu 755 tisuća kuna, a dodatkom ugovora, koji se primjenjuje od 1. srpnja 2019. godine, iznos je promijenjen na 1 132 000 kuna mjesečno, objasnila je Rak te upozorila kako u međuvremenu nije napravljena analiza i studija o prometu i prometnoj infrastrukturi, dok se novim subvencioniranjem cijena diže na 2 milijuna kuna.

Dodatak, napominje Rak, istječe 30. rujna, a zasad nema konkretnog rješenja, nadodavši da su, osim kašnjenja i velikih gužvi koje se kose s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u međuvremenu ukinute brojne linije.

Šembera: Grad besmisleno rasipa asfalt

Rak se dotaknula i problema asfaltne baze čiji se smrad osjeti u Donjoj Lomnici, Mlaki, Hrašću i Gradićima te upozorila kako stanovnici posljedično trpe zdravstvene probleme.

– Inicijativa “Stop asfaltnoj bazi” poziva sve građane da kada osjete takav nesnosan smrad, to prijave državnom inspektoratu te da pozovu policiju koja je dužna napraviti zapisnik, poručila je Rak.

Iz Mosta su, također podsjetili na radove u Malogoričkoj ulici, a u kojoj je VG Komunalac nekoliko puta asfaltirao jednu te istu prometnicu. To se, napominju, prelilo na građane te je pitanje tko će odgovarati za to, s obzirom na to da se odgovornost opetovano prebacuje na nekoga drugog.

– Tolike ulice u Velikoj Gorici i okolici čeznu za kvadratom asfalta, a u gradu se rasipa asfalt zaista besmisleno. To su ogromni troškovi za koje nitko ne odgovara, komentirao je Šembera.

Navedene probleme, napominju iz Mosta, uputili su predsjedniku Gradskog vijeća te na sljedećoj sjednici očekuju izvješća o njima.

Most spreman za lokalne izbore

U međuvremenu Most jača gradske organizacije u županiji, a u međuvremenu su one osnovane u Samoboru, Zaprešiću, Dugom Selu, Ivanić-Gradu i Jastrebarskom. Uskoro se očekuje izborna skupština te su spremno krenuli prema lokalnim izborima, izvijestio je Damir Slojšek koji je ujedno imenovan Povjerenikom za Zagrebačku županiju.

– Po nama je Velika Gorica grad možda najvećeg potencijala u Hrvatskoj. Samo je pitanje znanja, struke, entuzijazma i želje da se to realizira te da zaista postanemo grad u kojem je, sa svom funkcionalnosti, predivno za živjeti i mogućnosti su ogromne, nadodao je zaključno Šembera.