Milanoviću za rekordnu inflaciju odgovorni “svi pomalo”: Ne mogu optužiti Vladu

Inflacija je u svibnju dosegla 10,8 posto u odnosu na isti mjesec lani

Nikola Čutuk/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da su svi pomalo odgovorni za rekordnu stopu inflacije, koja je u svibnju dosegla 10,8 posto u odnosu na isti mjesec lani, ali da za to ne može optužiti hrvatsku Vladu.

– Tko je dogovoran? Svi pomalo, mislim, nije hrvatska Vlada, za to ih ne mogu optužiti, rekao je Milanović i dodao da je na globalnoj razini inflacija bila skoro očekivana.

– Novac nikada nije bio jeftiniji, a robe nema. Opskrbni lanci su poremećeni, to je bilo skoro pa očekivano. Ako je to bila cijena da se zauzda i pobijedi covid, onda je to dobro. Međutim, uvijek ćemo se pitati koliki je covid bio opasnost. Određena opasnost je bila, to nije bezazleno, ali jesu li sve te mjere bile opravdane?, zapitao se predsjednik.

Istaknuo je da smo se u zadnjih 30 godina navikli biti bez inflacije, a da se u ovom slučaju radi se o inflaciji koja se dogodila spontano, zaključivši da to “nije dobro”. Uzrok vidi u velikoj količini novca, većim dohodcima i manjem broju proizvoda na tržištu, napomenuvši da su instrumenti centralnih bankara ograničeni.

– Kamata gore, kamata dolje. To je kao kod liječenja tlaka – probaš, probaš, na kraju nešto upali. Samo da se žile ne raspadnu, poručio je Milanović.