Milanović odlikovao 78 dobrovoljnih darivatelja krvi Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske

Muškarci su odlikovanje dobili za darivanje krvi više od sto puta, odnosno 75 puta za žene

Ured predsjednika RH/Ana Marija Katić, Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je 78 dobrovoljnih darivatelja krvi, istaknuvši da su njihove nesebične geste razlog zašto Hrvatska po tome blista i odskače od drugih država.

Darivatelji su odlikovani Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, i to muškarci za darivanje krvi više od sto puta, odnosno 75 puta za žene.

– Neću vam reći samo nastavite tako, jer vi ste svoje dali, a drugi neka se ugledaju na vas, drugima to nije kritika ili prijekor, nego naprosto tihi zov da se što više naših ljudi uključi u dobrovoljno davanje krvi, rekao je predsjednik i istaknuo da su odlikovanja “dug časti”, koji se primjenjuje prema rijetkima.

U ime odlikovanih zahvalu predsjedniku uputio je dobrovoljni darivatelj krvi iz Osijeka i djelatni službenik MUP-a Danijel Bronzović, naglasivši da su ponosni jer svojim činom doprinose potpunoj samodostatnosti i opskrbi zdravstvu s dovoljnim i sigurnim dozama krvi.

– Nama, koji smo krv dali 75 odnosno 100 puta, darivanje krvi je način života koji nas ispunjava i veseli jer smo nesebičnim darivanjem dijela sebe spasili mnoge živote, kao i vratili mnoge osmjehe na lica, kazao je Bronzović.

Na dodjeli su također bili i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić te izvršni dopredsjednik Robert Markt.