Milan Bandić: Moj stil je neponovljiv!

Konferencija za novinare koju tradicionalno uoči sjednice Gradske skupštine saziva gradonačelnik Milan Bandić, protekla je u uobičajenom tonu.

Započela je poprilično ozbiljno, s pitanjem koje se tiče žičare te kreditnog (pre)zaduživanja Grada za njezinu realizaciju.

– Žičara je projekt od pola milijarde kuna! Nerealno je očekivati da se pola milijarde kuna jednokratno u jednoj godini izdvoji iz gradskog proračuna. Dugoročni projekti financiraju se dugoročnim izvorima!- objasnila je kratko i jasno pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirka Jozić.

ZET će se tako zadužiti kreditom, nastavlja Jozić, jer se nalazi u sustavu PDV-a za razliku od Grada Zagreba, a s operativne strane kao tijelo koje će upravljati žičarom, želi također aktivno sudjelovati u realizaciji iste. Otplatu kredita pokrivat će sam profit žičare, a ako to ne bude dovoljno, dijelom će uskočiti Grad Zagreb. Također, Jozić napominje kako je kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak uzet isključivo iz razloga da se premosti razdoblje do dobivanja sredstava iz EU fondova, koje Grad namjerava ostvariti u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvom prometa.

Predlaganje HDZ-ovca Drage Prgometa za novog predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, Bandić nije htio komentirati, a tada je konferencija krenula u sasvim drugom smjeru.

Na pitanje novinara, osjeća li on Hrvatsku, aludirajući na USKOK-ove snimke njegovih razgovora s članovima administracije, točnije na sugestiju da se zaposli osoba “iz njegove obitelji”, Bandić je rekao:

– Za razliku od drugih u Hrvatskoj, ono što mislim, to i govorim. Zapošljavam isključivo sposobne, a ne podobne”, demantirajući pritom da je izvjesna ženska osoba u ikakvom srodstvu s njim.

Pravda je spora, ali dostižna, tvrdio je opetovano gradonačelnik, kao i da se jedina isprika koju duguje odnosi na njegov “plastični” ili “sočan” rječnik koji mu je, doduše pomogao da bude najdugovječniji zagrebački gradonačelnik s dosad ostvarenih 6 mandata.

Njegovo pravo gradonačelnika je da izabire svoje suradnike te da unaprijedi osobe za koje smatra da to zaslužuju, a također se dotaknuo kontroverznog Ureda za ljudske resurse za kojeg napominje kako nije izmišljeno radno mjesto za zapošljavanje bliskih ljudi, nego da je u potpunosti prilagođen potrebama posla. Zašto je koristio termin “familija”, Bandić konkretno ne zna, ali sve je to stvar stila, a on je na svoj ponosan:

– Moj stil je neponovljiv, nitko za milijun godina neće dobiti 6 mandata za redom u Gradu Zagrebu! To je pitanje stila, ali više sadržaja!, a što se tiče njegovih ovlasti, novinarima je poručio neka se savjetuju s Poslovnikom i Statutom Grada.

Strasti se nisu smirile ni kad je bilo riječi o Imunološkom zavodu. Bandić je izrazio nezadovoljstvo situacijom u kojoj se projekt trenutno nalazi i nazvao ga “zločinom nečinjenja”. Istaknuo je kako su projekti Imunološkog zavoda, Nacionalne dječje bolnice i Nacionalnog stadiona strateški za Grad i Republiku Hrvatsku te da se oni bez Zagreba ne mogu realizirati. Za osnovano povjerenstvo za imunološki zavod, Bandić smatra da nisu napravili ništa:

– Osim 105 milijuna kuna za plaće 130 ljudi koji ne rade. To je jedini rezultat.

Da se slučaj oko Imunološkog zavoda pomakne s “mrtve točke”, Bandić će apelirati sljedeći tjedan, kada će dati i više informacija.

Naposljetku, na konferenciji se dotaknulo i pitanja Bandićeva novog počasnog doktora.

– Besramno je voditi rasprave o tome, kao da je Bandić tražio titulu počasnog doktora, komentirao je te istaknuo kako već posjeduje 5 počasnih doktorskih titula i da operativnu politiku može predavati na prestižnim sveučilištima poput Oxforda, Yalea ili Stanforda.

Protestiranje protiv toga, kako kaže, pucanj je u prazno jer njemu ne trebaju doktorati i nagrade te je okupljenima udijelio besplatan savjet:

– Kada se u Hrvatskoj shvati da se možemo mjeriti samo po djelima, a ne po slatkim riječima i po stilu, Hrvatskoj će krenuti bolje.