Medalje informatičkih olimpijaca još jednom potvrdile izvrsnost hrvatskih učenika

U zgradi Gradske uprave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ugostio je učenike XV Gimnazije, mlade informatičare koji su ljetos na 26. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Bratislavi osvojili zlatnu i dvije srebrne medalje.

Prema riječima Ivice Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, informatičari su ovim medalja potvrdili dobro poznatu činjenicu – naime, koliko su sjajni i uspješni hrvatski učenici.

– Ovo je bila prilika da se učenicima, ravnateljici, njihovim mentorima i predstavnicima Hrvatskog saveza informatičara oda priznanje i pruži potpora kako bi i ubuduće tako nastavili, a Grad Zagreb će im, u okviru svojih zadaća i ovlasti, i nadalje biti velika podrška, istaknuo je Lovrić te poručio svim školarcima neka im uzor budu upravo genijalci XV Gimnazije.

Ovaj uspjeh rezultat je dobre sinergije Hrvatskog saveza informatičara, XV Gimnazije, Grada Zagreba, mentora i svih učenika, a kako su tekle pripreme za ovo zahtjevno natjecanje, otkrio je mladi informatičar Krešimir Nežmah:

– Pripreme traju kroz cijelu godinu te se stalno radi, posebno uoči natjecanja, a tu nam pomažu naši mentori koji su također bivši natjecatelji, rekao je Nežmah te objasnio kako je riječ o autorskim zadatcima s dosad neviđenim problemima, gdje se kombinira više vrsta algoritama i demonstriraju različita matematička znanja, ali je najvažnije u tome trenutku biti kreativan i nadahnut.