Kojić o kreditnom zaduženju Zagrebačkog holdinga: Alternativa je prodaja imovine

Pozdravlja uzimanje kredita za refinanciranje, međutim upozorava da referentna kamatna stopa bilježi trend rasta
slavko kojić Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti Slavko Kojić izjavio je da je alternativa kreditnom zaduženju za refinanciranje Zagrebačkog holdinga prodaja imovine – odabranih nekretnina i udjela vlasništva.

– Prodajom imovine – odabranih nekretnina i udjela vlasništva (Savudrija, Duga uvala, APIS IT…) namaknuo bi se iznos sredstava dostatan za otplatu obveza koje se kane refinancirati i dodatno uštedjelo najmanje 500 milijuna kuna na kamatama, poručio je Kojić na konferenciji za novinare na kojoj je komentirao kredit od 240 milijuna eura za refinanciranje Holdinga.

Kojić pozdravlja uzimanje kredita za refinanciranje jer je jednostavnije upravljati s jednim kreditom na duži rok, međutim, upozorava da referentna kamatna stopa bilježi trend rasta. Problem je, kaže Kojić, i način otplate kredita – 70 posto obročno te 30 posto, u iznosu od 542 milijuna kuna, odjednom sa zadnjom ratom.

Smatra da su problematični i instrumenti osiguranja (kolaterali) – zalog imovine bez pojedinačno procijenjene vrijednosti, ustupanje potraživanja od Grada Zagreba u iznosu od 968,1 milijun kuna te sudužništvo Vodoopskrbe i odvodnje, Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Zagreb – Opskrbe. Osim toga, kao osiguranje povrata kredita stavlja se na dispoziciju nevjerojatna količina imovine – Savudrija, Duga uvala, zgrada Holdinga…

Kojić napominje i da nije poznato jesu li Uprave sazvale nadzorne odbore i skupštine sa zahtjevom za odluke o suglasnosti na uzimanje kredita.

– Pa što ne bi odmah prodali Dugu uvalu i Savudriju, kao što smo mi nudili Zagrepčanku i Gredelj, i otplatili kredite koji su dospjeli i uštedjeli kamate koje ćemo morati platiti?, pita Kojić i poručuje da bi monetizacija nekretnina i tvrtke APIS IT bili sasvim dovoljni da se pokriju dospjele obveze.

Ali, to se neće dogoditi jer gradska vlast “ima ideološku barijeru”, ne mogu prihvatiti ono što je netko drugi predložio jer kažu da “osjećaju susramlje kad vide nekog iz stranke BM 365”, kaže Kojić.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika
Politika