Klisović o posljedicama odgode mjere roditelj odgojitelj: Potreban rebalans proračuna, morat ćemo pronaći novac do odluke suda

Dodatnih 40 milijuna kuna mjesečno je veliki novac za Zagreb koji je u teškoj financijskoj situaciji i opterećen dugovima

Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) izjavio je da je, zbog privremene obustave izmjene mjere roditelj odgojitelj, očigledna potreba za rebalansom proračuna jer se mora naći dodatnih 40 milijuna kuna mjesečno dok sud ne donese konačnu odluku.

– To je veliki novac za Zagreb, koji je u teškoj financijskoj situaciji i opterećen dugovima. Morat će se naći novac jer se privremena mjera mora poštovati do trenutka konačne odluke suda o tome je li izmjena mjere roditelj odgojitelj zakonita, istaknuo je Klisović na konferenciji za novinare.

Upitan gdje bi SDP, kao koalicijski partner gradskoj vlasti, pronašao dodatnih 40 milijuna kuna mjesečno, što će morati napraviti ako sud do kraja svibnja ne donese odluku, odgovorio je da će to prepustiti gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

– Kao koalicijski partner tražit ćemo prostor kako to napraviti, ali tu će inicijativu nositi gradonačelnik. To znači da će netko ostati bez dijela novca kroz rebalans koji evidentno slijedi, rekao je Klisović.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine je tehnička promjena gradskog statuta, ali i odluka da se građanima olakša stavljanje tema na dnevni red Gradske skupštine. Sadašnji prag od 10 posto potpisa potrebnih da Gradska skupština raspravlja o određenim inicijativama i peticijama građana ostaje, ali se građanima omogućuje i da s jedan posto, što je oko 6000 potpisa, stave neku temu na dnevni red Skupštine. Skupština neće imati obvezu raspravljati o peticijama s manjim brojem potpisa, ali će imati tu mogućnost.

Na dnevnom redu su i izviješće o stanju sigurnosti u gradu, prijedlozi odluka o nagradama Grada Zagreba i nagradi za Zagrepčanku godine, kao i prijedlog odluke o usvajanju Pariške deklaracije, čime se Zagreb obvezuje u svoje odluke ugraditi zelene politike, kako bi se smanjile emisije štetnih plinova. Zastupnici će, također raspravljati o prijedlozima kluba SDP-a o izradi kataloga nekretnina u vlasništvu Grada jer trenutno ne postoji ujedinjena evidencija te o izvješću o kompenzacijskim mjerama zbog izmjene novčane pomoći roditeljima odgojiteljima.