Klaonička industrija pozdravila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata

U pripremi je novi natječaj koji se odnosi na ulaganja u prerađivačku industriju

Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s predstavnicima klaoničke industrije razgovarala je o unapređenju te industrije i aktualnoj situaciji u sektoru s obzirom na rast cijena energenata, pri čemu je najavila i novi natječaj koji se odnosi na ulaganja u prerađivačku industriju.

Sudionici sastanka istaknuli su probleme prerađivačke industrije zbog trenutne krize prouzročene enormnim rastom cijena inputa, ali i pozdravili vladino rasterećenje putem 4,8 milijardi kuna vrijednog paketa upravo u cilju ublažavanja rasta cijena energenata uz smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na svježe proizvode.

Ministrica je tijekom sastanka najavila i novi natječaj koji se odnosi na ulaganja u prerađivačku industriju, s prioritetom dugoročno stabilnog i povezanog lanca, u cilju povećanja broja grla te poboljšanja procesa klanja uz važan higijenski i ekonomski aspekt proizvodnje.

Osim navedenog, tijekom susreta istaknut je prijedlog koji je ministrica Vučković predstavila Europskoj komisiji kojim bi se, pored već usvojenih mjera potpore, omogućilo državama članicama da u potpunosti iskoriste sva raspoloživa sredstva u okviru svojih postojećih programa ruralnog razvoja, a koji je s obzirom na ozbiljnost argumenata zadobio podršku 13 država članica.

U narednim tjednima Ministarstvo će napraviti temeljitu analizu klaoničkog sektora i objaviti plan kojim će se, između ostalog, bolje povezati baze podataka u sektoru stočarstva kojima raspolaže Ministarstvo, razmotriti osiguranje dodatnih veterinarskih uvjeta te ojačati suradnja i koordinacija među svim dionicima lanca.

Također, prošlog je tjedna u postupak savjetovanja s javnošću upućen Nacrt natječaja za ulaganja u male klaonice iz Programa ruralnog razvoja koji ima za svrhu povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje ulaganjima u izgradnju ili rekonstrukciju malih klaonica, a vrijedan je 20 milijuna kuna.