KBC Zagreb osigurao 2,8 milijuna kuna za tri europska projekta

Radi se o projektima Centra za istraživanje genoma u onkologiji i perinatogiji, Centra za istraživanje i rano otkrivanje karcinoma pluća te Nacionalnog centra za osobe s multiplom skerozom

Željko Lukunić/PIXSELL

Klinički bolnički centar Zagreb zaključio je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava EU-a ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za tri projekta.

Radi se o projektima Centra za istraživanje genoma u onkologiji i perinatogiji, Centra za istraživanje i rano otkrivanje karcinoma pluća te Nacionalnog centra za osobe s multiplom skerozom. Projekti pomažu razvoj dokumentacije za kasniju uspješnu prijavu i provedbu projekata, a financiraju se iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

– To je faza u izradi projektno-tehničke dokumentacije za sva tri projekta, nakon toga slijedi natječaj, nova aplikacija i, nadamo se, pozitivna rješenja kako bi te važne infrastrukturne projekte istraživanja i razvoja inovacija mogli dovršiti, kazao je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić.

Cilj je poboljšati dostupnost zdravstvene skrbi za bolesnike te unaprijediti liječenje i praćenje ishoda liječenja. Projekti bi trebali biti gotovi za tri do četiri mjeseca, nakon čega slijedi aplikacija, kazao je.

Projekt Centra za istraživanje i rano otkrivanje karcinoma pluća obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije radi potrebnih građevinskih radova i opremanja, vrijedan je 1,5 milijuna kuna, a nositelj je Klinika za plućne bolesti KBC-a Zagreb. Klinika za neurologiju nositelj je projekta Nacionalnog centra za osobe s multiplom sklerozom, vrijednog 813.000 kuna, dok je nositelj projekta Centra za istraživanje genoma u onkologiji i perinatologiji Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb, a vrijednost je 503.000 kuna.