38 godina vatrogasnog staža

Ivici Krznaru dodijeljeno najviše vatrogasno priznanje za životno djelo: Srcem i dušom sam bio u vatrogastvu

Počasnom predsjedniku DVD-a Oborovo na svečanosti u Varaždinu dodijeljena je Povelja i Plaketa Mirko Kolarić
WhatsApp Image 2024-06-15 at 11.38.55

Dugogodišnjem zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Rugvica, ujedno i počasnom predsjednik DVD-a Oborovo Ivici Krznaru na svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice u Varaždinu uručena je Povelja i Plaketa s likom Mirka Kolarića, najviše vatrogasno priznanje za životno djelo.

Gospodin Krznar od 1986. godine vezan je za vatrogastvo u matičnome DVD-u Oborovo, a od osnutka Vatrogasne zajednice Općine Rugvica 1997. pa sve do 2017. obnašao je dužnost zapovjednika općinske vatrogasne Zajednice.

-Ovo je najviše vatrogasno priznanje koje može primiti jedan zapovjednik s time da prije toga mora primiti zlatnu vatrogasnu plamenicu, medalju za posebne zasluge, a uz to mora imati i određeni vatrogasni staž- govori nam ovogodišnji dobitnik ovog visokog vatrogasnog priznanja, koji je vatrogasni put započeo 1986. godine.

-To je sada punih 38 godina da sam vatrogasac. Dosta kasno sam ušao u vatrogastvo, sa svojih 27 godina, no od prvog dana sam se primio ozbiljnog posla. Zavolio sam to i jednostavno vatrogastvo mi je ušlo pod kožu- govori nam Ivica Krznar, koji je početkom 90-ih postao zamjenikom predsjednika, da bi od 1993. pa sve do 2017. bio predsjednik DVD-a Oborovo.

Paralelno s radom u matičnom društvu, gospodin Krznar od prvog je dana sudjelovao i u radu Vatrogasne zajednice Općine Rugvica gdje je u početku 1997. bio zamjenik zapovjednika, nakon čeka 1998. postaje zapovjednikom te na toj dužnosti ostaje punih 19 godina, sve do 2017. kada se povukao s obje funkcije prepustivši svoja mjesta mlađim kadrovima.

-U usporedni s danas to su velike razlike, jer tada nije bilo toliko sredstava. Snalazili smo se tada na različite načine, organizirali smo čak i zabave kako bi društvo moglo preživljavati. Danas sve to funkcionira daleko bolje- priča nam naš sugovornik, čijim stopama danas ide sin Velimir, koji je predsjednik DVD-a Oborovo, a aktivan je i u Vatrogasnoj zajednici gdje obnaša dužnost zamjenika predsjednika.

-DVD Oborovo danas je dobro opremljeno i rad je na jednoj zavidnoj razini. Ako je ekipa složna, onda nema nikakvih prepreka da se ide prema naprijed- ističe Krznar, kojem ni danas nije teško udijeliti pokoji dobronamjerni savjet sadašnjem vodstvu.

-Drago mi je kada me pozovu da dođem među njih na druženja. Ona su nama vatrogasnim veteranima jedino i preostala- naglasio je Ivica Krznar, kojem nije žao što je veliki dio svojeg života poklonio društvenoj zajednici.

-To se ne zaboravlja. Srcem i dušom sam bio u tome svemu. Ako sam uspio nekome u svemu tome pomoći, to je za mene bila velika čast i zahvalnost- zaključio je razgovor ovogodišnji dobitnik Povelje i Plakete Mirko Kolarić, Ivica Krznar.

Naši ljudi našeg kraja
Ostalo
Rugvica