IMOTSKI VINOGRADI: Očekuje se dobra berba

Ovogodišnje stanje najbolje će nam oslikati mladi vinar i magistar agronomije Antun Sudarević

Iako je početak rujna, gotovo nitko medijski ne spominje ili ne piše o skorašnjoj jematvi u hrvatskim i našim imotskim vinogradima. Imamo čast probiti led. Ovogodišnje stanje najbolje će nam oslikati mladi vinar i magistar agronomije Antun Sudarević, pošto su ostali vinari zauzeti drugim brigama.

Uoči odlaska u vinograde, Sudarević daje optimističnu sliku pred skorašnju berbu.

–Unatoč manjim meteorološkim odstupanjima u kasnom proljeću, vinarska godina je bila dosta dobra. Samim time očekujemo dobru ovogodišnju berbu. Kolovoz je bio temperaturno jako povoljan, tako bi berba kujundžuše trebala početi početkom idućeg tjedna– kaže Sudarević.

Umanjeni slador prema njemu ne bi trebao utjecati na kvalitetu vina.

–Očekivanja za ovu berbu su dosta velika. Očekuju se visoki prinosi što je dobra vijest za kujundžušu, koja je sama po sebi jako plodna sorta. Zbog manjih meteoroloških odstupanja u kasnom proljeću očekuje se malo umanjeni slador koji ne bi trebao utjecati na kvalitetu vina- kaže Sudarević i za kraj poručuje.

–Važno je reći da će berba 2020 ostati zabilježena i po tome što su vinogradari i vinari iz cijele Hrvatske poduzeli sve što je moguće da smanje prinose jer su većini proizvođača podrumi ostali puni lanjskog vina, koji se u vrijeme lockdowna nisu mogla prodavati. Zbog veoma povoljnih klimatskih uvjeta unatoč navedenom moguća je jako dobra berba– optimistično će Sudarević.

TEKST I FOTO: DARKO LONČAR