Iako se broj novozaraženih smanjuje, još nema ublažavanja mjera

Hrvatska danas bilježi gotovo 32 posto manje dnevnih slučajeva u odnosu na prošli tjedan, što je najveći pad novozaraženih u petom valu
Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je da je krivulja novih slučajeva zaraze koronavirusom u silaznoj putanji, ali zbog niske procijepljenosti još se ne razmatra ublažavanje epidemioloških mjera i promjena uloge covid potvrda.

-Moramo biti svjesni da je još uvijek velik broj necijepljenih građana koji mogu teško oboljeti, zato Hrvatska ne može slijediti primjer Danske, Švedske ili Velike Britanije kojima dovoljna procijepljenost daje prostora za popuštanje epidemioloških mjera- istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Beroš je istaknuo da Hrvatska danas bilježi gotovo 32 posto manje dnevnih slučajeva u odnosu na prošli tjedan, što je najveći pad novozaraženih u petom valu. Covid potvrde, poručio je, i dalje smanjuju rizik od širenja zaraze u bolnicama, socijalnim ustanovama i nekim radnim sredinama.

-Ako se nastave ovakvi trendovi, uz posebno praćenje stanja u zdravstvenom sustavu, Stožer će pomno analizirati moguću dinamiku popuštanja mjera, odnosno stvaranje preduvjeta za suživot s virusom koji bi mogao dugo ostati u zajednici- rekao je Božinović.

Od velike će važnosti, poručio je, biti rad na edukaciji građana i izradi preporuka o učinkovitoj zaštiti svakog pojedinca, s naglaskom na pojačan oprez za pripadnike rizičnih skupina.

Hrvatska
Izbor urednika