Hrvatski prijevoznici ponudili Vladi autobuse za ukrajinske izbjeglice

Prijevoznici okupljeni u Udrugu hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoza stavili su Vladi RH na raspolaganje svoje autobuse i ljudstvo za prijevoz izbjeglica iz Ukrajine
Tisuće ukrajinskih izbjeglica pristiže u Mađarsku Matija Habljak/PIXSELL

Želimo dati naš doprinos u ljudstvu i vozilima jer je to naša odgovornost, ali i jedini način na koji se može organizirano i učinkovito prevesti izbjeglice s ukrajinske granice na za to predviđene lokacije u Hrvatskoj- izjavio je generalni direktor Arrive Dražen Divjak u ime UHAJLP-a.

Ta udruga okuplja velike i male privatne prijevoznike koje imaju velike kapacitete, tisuće autobusa i više od 8000 radnika, ističu.

-Riječ je u sustavu koji ima stratešku važnost za Republiku Hrvatsku i koji bi teško opstao tijekom pandemije da ga Vlada svojim mjerama zadnje dvije godine nije sačuvala- poručuju.

Dodaju da su prijevoznici partneri i velikom dijelu lokalne i regionalne samouprave te da su sada spremni vratiti zajednici u kojoj funkcioniraju i posluju kroz pomoć u rješavanju barem dijela izbjegličke krize u kojoj se našla Ukrajina.

Divjak je stoga pozvao brojne županije koje su objavile da već imaju pripremljene kapacitete za smještaj stradali, da im se, u koordinaciji s Civilnom zaštitom, jave kako bi mogli prevesti veći broj izbjeglica.

-Isto tako, Vladi RH stojimo na raspolaganju za sve ostalo što je potrebno u rješavanju ove krize- istaknuo je Divjak.

Hrvatska
Ostalo