Hrvatski hrast lužnjak u konkurenciji za Europsko stablo godine

Glasanje je otvoreno do 28. veljače
hrast lužnjak Josip Regović/PIXSELL

Do kraja veljače otvoreno je glasanje za Europsko stablo godine, na kojem trinaestu godinu po redu u organizaciji Environmental Partnership Associationa, sudjeluje šesnaest zemalja, a predstavnik Hrvatske je – hrast lužnjak.

Trenutno su u vodstvu hrast Fabrykant iz Poljske s 29.220 glasova, kolonija stabala jabuka iz Krolevtsija u Ukrajini s 8.481 glasova i hrast obični iz Slovačke sa 7.835 glasova. Hrvatsku zastupa gorostasni hrast lužnjak iz Drežničkog polja kod Ogulina, star najmanje 250 godina, koji je proglašen stablom godine 2022. na hrvatskom natjecanju.

Hrvatski hrast lužnjak (Quercus robur) natjecateljskog naziva Čarobna šuma, osvojio je prvo mjesto u Hrvatskoj s 2603 glasa, a trenutno je na začelju europskog natjecanja, s prijedlozima Bugarske, Belgije i Latvije s malo više od tri tisuće glasova.

Za Europsko stablo godine svi građani mogu glasati OVDJE do 28. veljače u 23:59:59 sati, a s tim što će ono u zadnjem tjednu biti tajno, što znači da preliminarni zbrojevi glasova neće biti dostupni na web stranici.

EU
Hrvatska