Hrvatska započela s izdavanjem nove generacije osobnih iskaznica

Od jutros je zaprimljeno oko 2500 zahtjeva građana

Davorin Višnjić/PIXSELL

Danas je počelo izdavanje nove generacije elektroničke osobne iskaznice koja će se koristiti i kao zdravstvena iskaznica te putovnica na razini EU-a, ali i za pristupanje e-uslugama i potpisivanje dokumenta putem mobitela.

– Od jutros je zaprimljeno oko 2500 zahtjeva građana za novom osobnom iskaznicom, što je vrlo optimističan broj koji govori o interesu koji postoji, rekao je ministar Božinović na predstavljanju.

Novom generacijom osobnih iskaznica građanima se olakšava sloboda kretanja, bolja i brža provjera dokumenata na graničnim prijelazima Europske unije, osigurava se učinkovitije sprječavanje krivotvorenja identiteta te se olakšava pristup digitalnim uslugama i to ne samo portalu e-Građani, nego u najširem smislu, a osobna sadrži i oznaku za slijepe i slabovidne osobe.

U osobnu iskaznicu integrirana je i zdravstvena iskaznica, odnosno matični broj osiguranika pa građani ne moraju posjedovati zdravstvenu iskaznicu ni obveznog, ni dopunskog osiguranja, a još jedna nova novost je to što nova osobna omogućava i korištenje na mobitelima (Android i iOS). Tako će po prvi put biti omogućena prijava putem mobilnih uređaja na portal e-Građani vjerodajnicom visoke razine, a građani će putem mobitela moći potpisivati i razne digitalne dokumente poput zahtjeva za kredite i ugovora za kupnju/prodaju nekretnina.

U slučaju krađe ili gubitka mobitela na koji je instalirana ta aplikacija koja je vezana za identitet i potpis građana, nije potrebno mijenjati osobnu iskaznicu jer se aplikacija uvijek može deaktivirati putem portala, a aplikacija je dodatno zaštićena i na uređaju.

S početkom izdavanja osobnih iskaznica druge generacije ne prestaju važiti izdane osobne ranije generacije, dakle nije potrebno mijenjati postojeće dokumente, već zatražiti novu po isteku važeće. Nove osobne će se izdavati na rok od pet godina, a za osobe starije od 70 na rok od 40 godina. Kada je riječ o maloljetnim osobama, država će pokrivati troškove prvog izdavanja osobne iskaznice djece do 18 godina.