Hrvatska poslala prvi humanitarni konvoj u Tursku

Država šalje materijalnu pomoć u hrani, šatorima, krevetima, vrećama za spavanje, dekama, grijalicama te medicinskoj i sanitetskoj opremi, u ukupnoj vrijednosti 819.601,50 eura
Iz Jastrebarskog prema Tursoj kreće konvoj humanitarne pomoći Slaven Branislav Babić/PIXSELL

Prvi hrvatski humanitarni konvoj s pomoći turskom stanovništvu stradalom u potresu krenuo je prijepodne iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, a prevoze pomoć do tri odredišta u Turskoj.

Kamioni Civilne zaštite, Caritasa i Hrvatskog Crvenog križa prevoze različitu pomoć stradalima koji su u potresu ostali bez domova, a riječ je, kažu u Hrvatskom Crvenom križu, tek o prvoj rundi pomoći.

– U vrlo kratkom vremenu nakon odluke Vlade, pripremili smo šatori, deke, vreće za spavanje, grijalice i hranu. Imamo sedam šlepera, pet koji prevoze pomoć na temelju odluke Vlade, dva su iz Caritasa i jedan kamion Hrvatskog Crvenog križa, izjavio je novinarima ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut na ispraćaju konvoja u Jastrebarskom.

Republici Turskoj hrvatska Vlada šalje materijalnu pomoć u hrani, šatorima, krevetima, vrećama za spavanje, dekama, grijalicama te medicinskoj i sanitetskoj opremi, u ukupnoj vrijednosti 819.601,50 eura. Ravnateljstvo Civilne zaštite organizira transport šlepera do Ankare, a nakon što iskrcaju pomoć vraćaju se u Hrvatsku. Procjena je da put neće trajati duže od 24 sata, kaže Trut.

Prvi humanitarni konvoj za Tursku, stambeni moduli za Siriju stižu morem

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je da Hrvatski Crveni križ šalje pomoć manjim kamionom kako bi se mogli probiti do centra zbivanja u Gaziantepu, gdje će na terenu stupiti u kontakt s jedinicama Crvenog polumjeseca.

– Fascinantno je da Crveni polumjesec u ovom trenutku prehranjuje 1,7 milijuna ljudi na dnevnoj bazi. Mi smo se u Sisačko-moslavačkoj županiji u najgorim trenucima brinuli za 20-ak tisuća ljudi, dodao je Markt.

Istaknuo je da je to prvi humanitarni konvoj koji Hrvatska šalje u Tursku te je izrazio zadovoljstvo što su se u njemu zajednički okupili Caritas, Civilna zaštita i HCK.

– Pokazujemo jedinstvo koje smo pokazivali u najtežim situacijama tijekom potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, poručio je Markt.

Okupljenima se obratio i predsjednik Hrvatskog Caritasa msgr. Bože Radoš.

– Caritas ide s dva kamiona s pomoći u vrijednosti 174.00 eura. Odredište im je Adana u Anadoliji, rekao je Radoš. Dodao je i da Hrvatski Caritas traži načine za dopremu 10 stambenih modula u Siriju, a najvjerojatnije će ih prevesti morskim putem.

Istaknuo je i da se Hrvatski Caritas od početka uključio u pomoć te je već u ponedjeljak otvoren donacijski telefon, a u utorak i račun u banci gdje se mogu uplaćivati donacije.

– Imali smo 32.000 poziva na našem donacijskom telefonu, te je oko 45.000 eura prikupljeno. Hrvatska biskupska konferencija za Tursku i Siriju izdvojila je ukupno 100.000 eura, dodao je Radoš.

Na ispraćaju konvoja bio je i turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

Grad
Hrvatska
Izbor urednika
Jastrebarsko
Zagrebačka županija