fbpx

Koliko je Zagrebačka županija orijentirana na razvoj obrazovanja najbolje svjedoče brojke. Gotovo 40 posto proračuna - prihodi ovogodišnjega planirani su u iznosu od preko 411 milijuna kuna - otpada na investicije i materijalna ulaganja u školstvu. Stoga je župan Stjepan Kožić, za obilaska Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom i Osnovne škole Ante Kovačića u Mariji Gorici, s ponosom ustvrdio da Zagrebačka županija, u usporedbi s drugim županijama, najviše u državi ulaže u obrazovanje.

-Unatoč tome, potrebe su i dalje velike. Pozivam ministarstva znanosti i obrazovanja i regionalnog razvoja na zajedničko investiranje u kapitalne školske objekte- rekao je župan.

U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić Županija je zadnjih godina uložila preko 4,3 milijuna kuna, samo krajem lanjske godine nešto više od 646 tisuća kuna. Ovim je novcem opremljena školska kuhinja, nabavljena je informatička oprema i garderobni ormarići, uređene su svlačionice.

-Izuzetno sam sretan što i ova škola koristi moderne tehnologije, poput pametne ploče. U proračunu za ovu godinu osigurali smo 2,2 milijuna kuna za nabavu ovakvih ploča, kako bi svaka osmogodišnja škola imala barem jednu. Cijena jedne je oko 50 tisuća kuna- rekao je župan.

Ravnatelj škole, Renato Šintić ustvrdio je da će opremanjem školske kuhinje djeca odsad moći dobiti i ručak, a ne samo mliječni obrok.

-Informatički smo dobro opremljeni, svaka učionica ima pametnu ploču, i zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa Županijom možemo reći da su se zadnjih godina doista dogodila kapitalna ulaganja u našu školu- naglasio je Šintić.

Župan je također podsjetio i na značajne investicije u energetskoj obnovi škola. Energetska obnova školskih objekata u Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Rakovom Potoku, prijavljena je za bespovratna europska sredstva. Predviđena cijena radova je 64 milijuna kuna. Prva će se energetski obnoviti zgrada velikogoričkih srednjih škola za što je Županiji odobreno bespovratnih 15,1 milijun kuna, dok će Županija iz vlastitoga proračuna osigurati 15,7 milijuna kuna.

Objavljeno u Brdovec

Župan Stjepan Kožić obišao je jučer Osnovnu školu Ante Kovačića u Mariji Gorici, kako bi razgledao novouređene školske prostore i novu digitalnu opremu u školi. Tijekom prošle godine u školi su izvedeni brojni radovi od adaptacije sanitarnih čvorova, proširenja i opremanja informatičke učionice, postavljanja garderobnih ormarića, nabavke razglasa za dvoranu te nabavke pametne ploče. Također, preuređen je i školski stan u učionice, čime se stvaraju uvjeti da se od sljedeće školske godine nastava odvija u jednoj smjeni.

Inače, Županija je lani u ovu školu investirala 720 tisuća kuna.

-Možda lanjska ulaganja u ove škole u financijskom smislu i nisu toliko velika, ali su od izuzetne važnosti za funkcioniranje škola- rekao je župan, koji je istaknuo kako iako škola djeluje u maloj sredini, zadovoljavamo sve potrebe za rad učenika i učitelja.

Odličnu suradnju škole i lokalne zajednice istaknula je načelnica općine Marica Jančić, te je uz ravnateljicu škole, Jasnu Horvat, zahvalila županu i Zagrebačkoj županiji na svemu što čine za školstvo u Mariji Gorici.

-Broj učenika zadnjih godina ne opada, na sreću stabilan je. Oni koji polaze našu školu u njoj imaju sve što im pripada prema pedagoškom standardu- rekla je ravnateljica Jasna Horvat.

Spomenuta ulaganju u školu, uz školsku sportsku dvoranu otvorenu prije dvije godine, doprinijela su potpunom zadovoljenju pedagoškog standarda u školi i ispunjavanju svih uvjeta za jednosmjenski rad, koji će kako sada stvari stoje biti uveden sljedeće školske godine.

Objavljeno u Marija Gorica

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u društvu suradnika, rano jutros položio je kamen temeljac za izgradnju Osnovne škole u Središću.

-Planirali smo započeti radove na izgradnji škole prije par mjeseci, međutim zbog dokumentacije smo morali malo prolongirati- rekao je gradonačelnik te dodao da će škola biti završena u roku 12 mjeseci, a djeca više neće morati prelaziti Aveniju Dubrovnik i Većeslava Holjevca te Savu kako bi stigli do svojih škola.

-Dižemo standard rada u samo jednoj smjeni, a ukupna vrijednost radova iznosi 59 milijuna kuna- napomenuo je Bandić.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb istok Milenko Arapović istaknuo je da je osnovna škola koja se nalazi odmah uz Američku školu predviđena za 450 djece u 16 razrednih odjeljenja, a unutar škole predviđena je i izgradnja polivalentne dvorane na 700 m2.

Objavljeno u Grad Zagreb

Županija i Grad Ivanić-Grad zajedno, u jednakim omjerima, financiraju gradnju sportske dvorane uz osnovnu školu u Posavskim Bregima. Investicija je vrijedna oko 13,7 milijuna kuna, a radovi su u poodmakloj fazi. Planirano je da će završiti do travnja ove godine.

Gradilište je danas, zajedno s gradonačelnikom Ivanić-Grada Javorom Bojanom Lešom, obišao župan Stjepan Kožić.

-Zahvala Gradu na osiguranim sredstvima. Kada bi u svakoj sredini imali ovakav pristup mogli bi sagraditi daleko više škola i dvorana- rekao je župan, dodavši da se gradnja sportskih dvorana ne može financirati sredstvima EU fondova, ali da se europski novac može dobiti za energetsku obnovu škola.

-Stoga je Županija prijavila pet projekata energetske obnove škola, u ukupnoj vrijednosti 63,4 milijuna kuna. Iz EU fondova očekujemo bespovratnih 32 milijuna kuna. Od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje već smo dobili odluku o sufinanciranju energetske obnove zgrade velikogoričkih srednjih škola i to u maksimalnom iznosu od 15,1 milijun kuna, dok će Županija za ovu investiciju osigurati dodatnih 15,7 milijuna- rekao je župan.

Školu u Posavskim Bregima pohađa 155 učenika u devet razrednih odjela. Više ih je nego prošle školske godine, što posebno veseli gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša.

-Naša je zadaća svoj djeci pružiti iste uvjete školovanja. U Posavskim Bregima, unazad tri godine, imamo više djece i u školi i u vrtiću. Siguran sam da će ova dvorana doprinijeti da ljudi ostaju u ovome kraju. Ona je ove godine jedna od najvažnijih investicija u gradu- rekao je Leš, naglašavajući da osim ove dvorane, Grad i Županija trenutno surađuju i na obnovi parketa u gradskoj sportskoj dvorani u Ivanić-Gradu i uređenju sanitarnih čvorova u 'maloj' dvorani, a zajedno će financirati i projektiranje manje sportske dvorane uz školu u Graberju Ivanićkom. 

 

 

 

 

 Zoran Ožetski

Objavljeno u Ivanić-Grad

Gotovo 4,5 milijuna kuna uložila je Županija tijekom proteklih šest godina u sanaciju, odnosno obnovu Područne škole u Lupoglavu u Općini Brckovljani. Tim sredstvima sanirano je krovište, rekonstruirane su stropne ploče, uređeno je prizemlje škole, izvedena nova fasada, opremljene su učionice...

Škola je lani dobila i najmoderniju pametnu interaktivnu ploču. Kako se zahvaljujući ovoj ploči odvija nastava, i koje sve mogućnosti ona pruža, za današnjega obilaska škole prezentirano je županu Stjepanu Kožiću i njegovim suradnicima. Pametna interaktivna ploča može se seliti iz učionice u učionicu, ima wi-fi vezu, kameru za videokonferencije, povezana je s tabletima učenika, omogućuje praćenje aktivnosti pojedinog učenika, međusobnu komunikaciju nastavnika i učenika, integraciju s e-dnevnikom...

-Veseli što se u nastavi koristi najmodernija tehnologija i što je ovakvu ploču, među prvima, dobila jedna mala, područna škola. U proračunu za 2019. osigurali smo 2,2 milijuna kuna za nabavu pametnih interaktivnih ploča. Po jednu će dobiti sve osnovne i područne škole s osmogodišnjim obrazovanjem- rekao je župan, dodavši da pametna ploča omogućuje djeci prihvatljiviji i lakši način usvajanja novih znanja.

Župan je, uz ostalo, podsjetio i na dosadašnja ulaganja Županije u energetsku obnovu škola te najavio nova. Energetski se planira obnoviti pet škola u što će se uložiti 64 milijuna kuna. Pola potrebnoga iznosa osigurat će Županija, a pola su europska sredstva.

Objavljeno u Brckovljani

Učenici Srednje škole Ivan Švear Ivanić-Grad, članovi Foto-video družine „Lumière“, osvojili su četvrto mjesto na video-natječaju „Ovaj put glasam“ u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Za ostvareni uspjeh 24 učenika i 3 profesora nagrađena su studijskim posjetom Europskom parlamentu u Strasbourgu te sudjelovanjem na programu „EUROSCOLA Day“ koji se održao 18. siječnja.

U okviru programa učenici i profesori imali su priliku upoznati svoje vršnjake iz 22 europske zemlje te raspravljati i iznijeti svoja promišljanja o relevantnim i aktualnim temama poput održivog razvoja, migracijske politike, zapošljavanja mladih unutar Europske unije, predstojećih izbora za Europski parlament, ostvarivanja ljudskih prava u državama članicama...

Njihov uradak pogledajte OVDJE.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Općina Križ ove je godine odlučila financirati, odnosno pokrenuti novi projekt za dobrobit učenika, a riječ je o financiranju programa produženog boravka. Naime Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić na inicijativu roditelja, a u suradnji s Osnovnom školom Milke Trnine, dogovorio je pokretanje programa produženog boravka koji je nakon svih provedenih postupaka i zapošljavanja učiteljice razradne nastave, započeo danas.

Općinski načelnik Marko Magdić i ravnatelj škole Zlatko Hasan, prije početka programa produženog boravka, sa zainteresiranim roditeljima održali su sastanak na kojem je učiteljica Valentina Čuljak objasnila kako će izgledati jedan dan produženog boravka djece, koji će nakon redovne nastave, trajati od 13 do 17 sati. U tom periodu djeca će učiti, pisati zadaću, igrati se, družiti i imati ukupno tri obroka tijekom cijelog dana provedenog u školi. Jedini trošak roditelja u cijeni produženog boravka bit će podmirenje troška prehrane i to 15 kuna dnevno za sva tri obroka tijekom dana, dok će ostale troškove, odnosno plaću učitelja financirati Općina Križ.

Za sada je ugovore o produženom boravku potpisalo osam roditelja, a očekuje se da će u narednom periodu biti još zainteresiranih. Spomenimo da se osnovno i srednje obrazovanje u 2019. godini iz Proračuna Općine Križ planira financirati sa 730 tisuća kuna. 

 

 

 

 

Objavljeno u Križ

U povodu početka drugog polugodišta u većini škola u Hrvatskoj, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je Osnovnu školu Jabukovac. Ova se škola prijavile za eksperimentalni program „Škola za život“, ali na kraju nije odabrana za sudjelovanje u tom programu.

-Učenici očekuju da im nastava od jeseni bude zanimljiva, istraživačka, da više rade izvan učionica te da rade projekte i da na kraju uče kroz igru. Na tome polju dobili smo dosta prijedloga- kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je tom prilikom istaknula kako su učitelji zadovoljni edukacijom kroz koju prolaze.

-Kroz dva mjeseca mi ćemo imati tisuću radionica kroz koje će proći 36 tisuća učitelja- napomenula je ministrica Divjak.

Kako su učenici i učitelji dočekali ministricu pogledajte OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

Dok učenici i nastavničko osoblje Osnovne škole Josip Zorić iz Dugog Sela odmaraju na zasluženim zimskim praznicima, u njihovoj školi odvijaju se radovi renovacije i sanacije školskog prostora. Troškove radova ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna u cijelosti pokriva Zagrebačka županija, koja je i osnivač ove škole.

U tijeku su tako radovi na rekonstrukciji, odnosno izgradnji nove plinske kotlovnice budući da je postojeća dotrajala te ne zadovoljava današnje potrebe i uvjete. Nova kotlovnica vrijedna 2.950.000 kuna izgradit će se uz sportsku dvoranu, dok će se prostor stare kotlovnice prenamijeniti u učionicu i pomoćnu prostoriju. Očekivanja su da će radovi na novoj kotlovnici završiti do srpnja ove godine.

Također, paralelno se radi na kompletnoj zamjeni električnih instalacija na prvom katu škole u vrijednosti od 550 tisuća kuna, a istovremeno će se renovirati i 50 godina stari ormari u zbornici. Dio ovih radova trebao bi završiti uskoro, odnosno do početka drugog polugodišta, a preostali dio će se izvoditi za vrijeme ljetnih praznika. Inače, radovi na zamjeni električnih instalacija predstavljaju drugu fazu radova budući da su prošle godine, također za vrijeme zimskih i ljetnih praznika, zamijenjene sve električne instalacije u prizemlju ove škole.

Navedeni radovi nastavak su kontinuiranog ulaganja u Osnovnu školu Josipa Zorića koja je 2016. godine energetski obnovljena putem pilot-projekta energetske obnove objekata javnih ustanova odgoja i obrazovanja. Pilot-projekt se financirao sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša EU i Zagrebačke županije. Vrijednost radova iznosila je 2,39 milijuna kuna, od čega su europska sredstva iznosila 70 posto, a sredstva Zagrebačke županije 30 posto. Tada je na školi zamijenjen dio stolarije te je postavljena toplinska fasada na oko 3500 četvornih metara vanjskih zidova škole što je rezultiralo značajnim energetskim uštedama, i preko 50 posto.

Objavljeno u Dugo Selo

Briga za mlade od prvog je dana bila u središtu pozornosti načelnika Tomislava Okroše i njegovog tima ljudi. Nakon sufinanciranja nabavke udžbenika, školskog prijevoza i smještaja u domovima, danas je napravljen dodatni iskorak, jer općinski je načelnik dodijelio prve učeničke stipendije i studentske naknade.

-Jedan od dražih trenutaka ove godine, jer po prvi puta dodjeljujemo stipendije učenicima i naknade za naše studente. Ovu praksu slijedit ćemo i dalje, a vjerujem kako će broj onih koji će primati stipendije i naknade rasti iz godine u godinu- kazao je načelnik Tomislav Okroša.

Ove godine dodijeljeno je 17 učeničkih stipendija te 40 studentskih naknada. Učenička stipendija mjesečno iznosi 400 kuna, dok će studenti na godišnjoj razini u dva navrata primiti po 700 kuna.

-Ono što me raduje je da svi ovi mladi ljudi žele ovdje ostati i pronaći svoje zaposlenje nakon školovanja. Veseli me što je širok spektar upisanih fakulteta, to daje lijepu i svjetlu budućnost ovom kraju- istaknuo je načelnik Okroša.

Svoje zadovoljstvo dobivanjem stipendija i naknada izrazili su i sami dobitnici, rekavši kako će im ova sredstva uvelike olakšati školovanje.

Objavljeno u Dubrava
Stranica 1 od 11

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti