Prva privatna gimnazija

Gimnazijalci iz Zagreba osvojili četiri nagrade na međunarodnoj debatnoj konferenciji

Jolanda Beriša osvojila je titulu najboljeg delegata UNHCR odbora, Roko Stojadinović Lozica je proglašen najboljim delegatom Vijeća sigurnosti, Petar Galinec je najbolji delegat SPECOL-a, a Lucia Tolj je proglašena najboljim delegatom ECOSOC-a
Zagreb: Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Sanjin Strukić/PIXSELL

Učenici zagrebačke Prve privatne gimnazije osvojili su ukupno četiri nagrade za najboljeg delegata u odboru na debatnoj konferenciji u Danskoj koja simulira rad Ujedinjenih naroda, izvijestila je ravnateljica gimnazije Maja Breitenfeld.

Petnaest učenika Prve privatne gimnazije, paralelno s odvijanjem učeničke razmjene u danskoj gimnaziji Rysensteen, sudjelovalo je na toj međunarodnoj debatnoj konferenciji za srednjoškolce. Debatna konferencija RysMUN u Kopenhagenu simulira rad izaslanstva država i međunarodnih organizacija na zasjedanju Ujedinjenih naroda, a osim zagrebačkih gimnazijalaca, sudjelovali su njihovi vršnjaci iz Danske, Španjolske, Njemačke, Francuske, Kanade, Indije i Egipta. Od ukupno deset odbora s 250 delegata, učenici Prve privatne gimnazije proglašeni su najboljima u njih četiri, izjavila je ravnateljica Breitenfeld.

Teme o kojima su debatirali uključivale su prava žena, manjina i migranata na Bliskom istoku, osiguravanje prirodnih izvora za buduće generacije, problem nadzora i zaštite podataka, izazove regulacije opojnih sredstava te rat u Ukrajini. Zagrebački gimnazijalci ostvarili su sjajan uspjeh na debatnoj konferenciji – Jolanda Beriša osvojila je titulu najboljeg delegata UNHCR odbora, Roko Stojadinović Lozica je proglašen najboljim delegatom Vijeća sigurnosti, Petar Galinec je najbolji delegat SPECOL-a, a Lucia Tolj je proglašena najboljim delegatom ECOSOC-a.

– Jako smo počašćeni što su danske kolege u nama prepoznali vrijednog partnera i veselimo se nastavku provođenja ovog vrijednog međunarodnog projekta. Vjerujemo da će cijela učenička razmjena biti neprocjenjivo iskustvo za naše učenike, rekli su iz Prve privatne gimnazije.

Već 13 godina učenici te zagrebačke gimnazije debatiraju na brojnim međunarodnim konferencijama, među kojima su simulacija rada UN-a na američkim sveučilištima Harvard i Yale, naglasila je ravnateljica.

Događanja
Grad Zagreb