GASTRO: Zaigrajte se mesnim lopticama i ukusan ručak je tu!
Mesna okruglica, polpeta ili ćufta ili engleski da se najbolje razumije – meatball je mljeveno meso uvaljano u malu kuglu, najčešće zajedno s drugim sastojcima, poput krušnih mrvica, mljevenog luka, jaja, maslaca i začina. Termički se obrađuju prženjem, pečenjem, kuhanjem na pari ili pirjanjem u umaku. Postoji mnogo vrsta mesnih okruglica koje koriste različite vrste mesa i začina. Pojam se ponekad proširuje i na verzije bez mesa temeljene na povrću (veganske polpete) ili ribi, a za mnogobrojne inačice se rabi naziv loptica.
Sastojci : |
|
---|---|
1/2 kg | mljevenog mesa |
2 kom | crvenog luka |
1,5 dl | suhog bijelog vina |
6 česena | češnjaka |
1 kom | jaje |
1 žlica | ajvara |
600 g | pelati rajčica |
1 dl | maslinova ulja |
2 žlice | mješavine začina |
1 vezica | peršina |
1 vezica | svježeg bosiljka |
sol, papar |
Način priprave:
Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta.