GASTRO: Špageti na mlijeku i s četiri vrste sira. Kremasti okusi za pamćenje!
Špageti su duga tanka, čvrsta, cilindrična tjestenina. To je glavna namirnica tradicionalne talijanske kuhinje, dobivaju se od brašna mljevene pšenice kojoj se dodaje malo vode, ali i drugi sastojci poput bojila. Talijanski špageti tipično se proizvode od brašna od tvrde pšenice (durum), jer se koristi rafinirano brašno, ali se može dodati i integralno brašno. Špageti su deblji oblik, a su capellini vrlo tanki špageti.
Premda je špageti sinonim za talijansku kuhinju, povjesničari gastronomije tvrde da su Berberi, nomadski narod sa sjevera Afrike,donijeli tjesteninu u Europu tijekom osvajanja Sicilije. kako bilo, postoje materijalni dokazi da su se špageti spravljali na Siciliji još u 12-om stoljeću.
Industrijalizacija proizvodnje namirnica i osnivanje prve tvornice za taj tip tjestenine početkom 19 stoljeća proširiti će popularnost špageta prvo cijelom Italijom, a krajem istog stoljeća, zajedno s emigrantima u SAD, osvojiti i Ameriku i čitav svijet.
U početku su špageti bili znatno duži, ali su kraće duljine postali popularni u drugoj polovici 20. stoljeća, a sada su najčešće dostupni u duljinama od 25-30 cm. Na toj tjestenini temelje se razna jela, a najčešće se poslužuje s umakom od rajčice ili mesom ili povrćem, a mi predlažemo s umakom spravljenom od četiri vrste sira.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | tjestenine (špageti) |
5 dl | mlijeka |
100 g | topljenog sira |
80 g | ribanog sita |
100 g | sira ementalera |
100 g | sira gauda |
100 g | oštrog brašna |
80 g | maslaca |
1 žlica | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Od maslaca i brašna načiniti svijetlu zapršku. Dolijevati mlijeko lagano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Sve vrste sira narezati na manje komadiće pa ih dodati brašnu i mlijeku. Sve zajedno miješati pjenjačom, na najnižoj temperaturi, dok se sirevi potpuno ne istope. Začiniti solju i paprom. Pripremljeni umak preliti preko špageta kuhanih u slanoj vodi i odmah poslužiti.