GASTRO: Špageti na mlijeku i s četiri vrste sira. Kremasti okusi za pamćenje!

2021-08-02-gastro-špageti-4-vrste sira

Špageti su duga tanka, čvrsta, cilindrična tjestenina. To je glavna namirnica tradicionalne talijanske kuhinje, dobivaju se od brašna mljevene pšenice kojoj se dodaje malo vode, ali i drugi sastojci poput bojila. Talijanski špageti tipično se proizvode od brašna od tvrde pšenice (durum), jer se koristi rafinirano brašno, ali se može dodati i integralno brašno. Špageti su deblji oblik, a su capellini vrlo tanki špageti.

Premda je špageti sinonim za talijansku kuhinju, povjesničari gastronomije tvrde da su Berberi, nomadski narod sa sjevera Afrike,donijeli tjesteninu u Europu tijekom osvajanja Sicilije. kako bilo, postoje materijalni dokazi da su se špageti spravljali na Siciliji još u 12-om stoljeću.

Industrijalizacija proizvodnje namirnica i osnivanje prve tvornice za taj tip tjestenine početkom 19 stoljeća proširiti će popularnost špageta prvo cijelom Italijom, a krajem istog stoljeća, zajedno s emigrantima u SAD, osvojiti i Ameriku i čitav svijet.

U početku su špageti bili znatno duži, ali su kraće duljine postali popularni u drugoj polovici 20. stoljeća, a sada su najčešće dostupni u duljinama od 25-30 cm. Na toj tjestenini temelje se razna jela, a najčešće se poslužuje s umakom od rajčice ili mesom ili povrćem, a mi predlažemo s umakom spravljenom od četiri vrste sira.

 

Sastojci:

500 g tjestenine (špageti)
5 dl mlijeka
100 g topljenog sira
80 g ribanog sita
100 g sira ementalera
100 g sira gauda
100 g oštrog brašna
80 g maslaca
1 žlica mješavine začina
sol, papar

 

Način priprave:

Od maslaca i brašna načiniti svijetlu zapršku. Dolijevati mlijeko lagano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Sve vrste sira narezati na manje komadiće pa ih dodati brašnu i mlijeku. Sve zajedno miješati pjenjačom, na najnižoj temperaturi, dok se sirevi potpuno ne istope. Začiniti solju i paprom. Pripremljeni umak preliti preko špageta kuhanih u slanoj vodi i odmah poslužiti.

Gastro
Hrvatska