GASTRO: Rolice od patlidžana i feta sira – savršeni zalogaji koji se brzo i jednostavno pripremaju!
Sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka uobičajen je u istočnom Mediteranu od davnina. U Grčkoj najranija dokumentirana referenca o proizvodnji sira datira iz 8. stoljeća prije Krista, a tehnologija koja se koristi za proizvodnju sira od ovčjeg kozjeg mlijeka slična je tehnologiji koju danas koriste grčki ovčari za proizvodnju fete. Sir proizveden od ovčjeg kozjeg mlijeka bio je uobičajena hrana u drevnoj Grčkoj i sastavni dio kasnije grčke gastronomije. Grčka riječ feta (φέτα) dolazi od talijanske fette ‘kriška’, koja je pak izvedena iz latinske offa ‘zalogaj, komad’. Riječ feta postala je raširena kao naziv za sir tek u 19. stoljeću, kada je ona i postala planetarno popularna i odnosi na sir koji se reže da bi se pakirao u bačve.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | patlidžana |
150 g | feta sira |
125 | sirnog namaza |
2 žličice | mješavine talijanskih začina |
3 vezica | peršina |
1 česena | bijelog luka |
1 dl | maslinova ulja |
sol, papar |
Način priprave:
Patlidžan oprati, osušiti i odjeći peteljku i donji zaobljeni dio. Rezati ga ga uzdužno na trake cjelopkupne duljine ploda, debljene cca do 1 cm, zajedno s korom, koju nije potrebno pretodono guliti a svicima će dati jaču strukturu, konstrukcijiji pogodnu za omatanje komada feta sira.
Svaku šnitu posoliti i ostaviti da izađe gorčina, ne duže od pola sata jer meso patlidžana vrlo brzo okridira. Višak telućine pokupiti papirnim ubrusom s obje stane. Svaki svitak premazati sa malo maslinovog ulja, malo posoliti i posuti sa začinima, te ispeći na gril tavi ili u pećnici. Pečenje mora biti kratko kako se svici ne bi raspadali. Ostaviti pečeni patlidžan da se ohladi.
Na jednu stranu svitka namazati sirni namaz, a u sredinu položiti komad feta sira. Zarolati i preliti s mar kapi maslinova ulja, malo svježeg bosiljka i ostalih začina. Da bolji dojam dodati malo prepečenih pinjola ili oraha, a može i nekih drugih orašastih plodova poput pistacia.