GASTRO: Pohane palačinke s umakom od šampinjona. Jednostavno, brzo i ukusno!
Palačinke svi vole u slatkim, ali s godinama sve više i slanim varijantama. Glede smjese, svatko ima neku svoju tajnu koju ne želi dijeliti s drugima, ali poznavatelji tijesta kažu da je za slanu inačicu bolje pola pola oštro i meko brašno. Također, mineralna voda, ali ona s mjehurićima (CO2) je poželjna, isto kao i smanjiti količinu šećera, nauštrb soli, ali ne pretjerivati. Jer, one su samo omotač, dok osnovni ton jelu, ipak daje nadjev.
Pohanci su jednostavan način da se postigne hrskavost, što svi vole, dok je mogućnost pripreme i smrzavanja ovog jela dodatna pogodnost. Naime, kako su svi sastojci nadjeva, u stvari pripremljeni, ako izostavite šampinjone, a stavite neko drugo povrće – mrkvu ili grašak, vaš gastro uradak je spreman za duboko zamrzavanje i neku drugu priliku. Ukoliko, išta ostane, jer pohane slane palačinke, ako pogodite nadjev i začine, jednostavno su fenomenalne.
Sastojci: |
|
---|---|
250 g | brašna |
1 glavica | crvenog luka |
200 g | kuhane šunke |
200 g | tvrđeg sira (gauda, planinski) |
1,5 dcl | mineralne vode |
200 g | šampinjona |
1 žlica | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Na ulju propirjati nasjeckani luk, nasjackanu šunku i šampinjone. Posoliti, popapriti i po želji dodati ostale začine. Pirjati dok ne ishlapi tekućina koju puste šampinjoni. Zatim skinuti s vatre i ohladiti. U hladno dodati, na kockice izrezan, sir gaudu. Također se mogu dodati i nasjeckani kiseli krastavci. Tom smjesom nadjenuti palačinke koje ne smiju biti jako pečene i zarolati te učvrstiti čačkalicama. Palačinke uvaljati brašno, jaje i krušne mrvice te peći na vrućem ulju. Poslužiti toplo.