GASTRO: Pita od starog kruha ili novi život odbačene namirnice!

2021-08-18-gastro-pita-od-starog-kruha

Oduvijek je vrijedilo pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca, osobito kruh. No, odrediti količinu kruha koju će kućanstvo konzumirati, osobito danas, kad živimo u pravoj mreži trgovina pekarskih proizvoda, teško je odrediti količine koje su dostatne ili optimalne, ta da se počesto desi da se kuhinjom danima “motaju” sasušeni komadi jučerašnjeg ili prekjučerašnjeg kruha. Kako to ne bi završilo na smetlištu (loša opcija) ili u kompostu (bolja opcija) racionalne domaćice su osmisle niz slatkih i slanih jela koja se spravljaju od ostataka sasušena kruha. Jer, kruh je doista grijeh bacati. Malo mašte i potpuno novo jelo na jelovniku! Od sastojaka predlažemo samo osnovno, a ostalo ovisi o vašoj mašti. Pancetu, šunku ili sir možete ili nemorate upotrijebiti kako bi izradili ovo jelo.

 

Sastojci:

1/2 kg starog kruha
6 kom jaja
2 dl mineralne vode (gazirana)
7 g praška za pecivo
1 žličica sezama
150 g pancete
1 žličica mješavine začina
sol, papar

 

Način priprave:

Jaja pjenasto izmiješati, pa lagano dodavati jogurt, ulje, mineralnu vodu i prašak za pecivo. Posoliti po ukusu te izraditi jednoličnu smjesu. Šnite kruha složiti u nauljeni lim, a između šnita, gdje ima praznina popuniti sa komadićima kruha. Na svaku šnitu stavljati nadjev, zatim složiti drugi red kruha, pa nadjev i tako redom ponavljati dok ima šnita kruha i nadjeva. Na vrhu treba ostati nadjev. Posipati sezamom te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 30-ak minuta dok ne dobije rumenu boju. Za ovu pitu se može upotrijebiti i stari kruh koji je prethodno osušen (kao tost) u lagano ugrijanoj pećnici jer kad je dobro osušen, piti daje ljepši okus.

Gastro
Hrvatska