GASTRO: Petkom jedemo morske plodove – špageti s dimljenim dagnjama i kozicama
Po definiciji morski plodovi su bilo koji oblik morskog života koji ljudi smatraju hranom. Primarno u su uključene ribe i školjke, a zanimljivo je da, kad je gastronomija u pitanju, u školjke se ubrajaju razne vrste mekušaca, rakova i bodljikaša.
U pripremi današnjeg jela kao inspiracija nam je poslužila gastro bilješka iz radionice velemajstora dalmatinske kuhinje chefa Hrvojea Zirojevića, a namirnice je osigurala splitska Bek Pušnica.
Sastojci: |
|
---|---|
80 g | dimljenih dagnji |
250 g | tjestenine (špageti) |
120 g | svježe kozice |
100 g | povrća |
1/2 l | bijelog vina |
2 dl | ribljeg temeljca |
40 g | sir ribanac |
150 g | pelata |
sol papar |
Način priprave:
Na maslinovu ulju prodinstajte luk i češnjak. Dodajte svježe kozice (ili svježe školjke), podlijte bijelim vinom i pustite da prokuha nekoliko minuta. Nakon toga dodajte pelate, dimljene kozice i začine. Tjesteninu (špagete) skuhajte posebno, dodajte u umak, promiješajte, po potrebi i ukusu, začinite ribanim sirom.