GASTRO: Pasta sa sušenim rajčicama, esencijalni okusi sunca i mora za 15 minuta!
Jednostavna domaća tjestenina od sušene rajčice sa špagetima, maslinovim uljem, češnjakom i sušene rajčice esencija je talijanske kuhinje. Ovo temeljno jelo, uz okuse Mediterana – maslinovo ulje, češnjak i pomu je vrlo jednostavno i za pripremu je potrebno najviše petnaestak minuta! Ako želite ići korak dalje možete je spremiti i s dodatkom pilećeg mese, dakako, pečeno, ribe ili pak škampa, a ako ste ljubitelj kremastih tekstura možete dodati i kiselo vrhnje vrhnje da postane kremasto. Ovo je jednostavan recept koji traži samo najosnovnije sastojke koji prenose snagu i okuse sunca i mora. Isto je i sa sirom ribance (parmezanom) – može i ne mora. Prije posluživanja, ako baš želite, malo parmezana stavite na vrh i uživajte! Prema nutricionistički tablicama jedna porcija ovog jela, cca. 175 g iznosu 381 kaloria.
Sastojci: |
|
---|---|
400 g | tjestenine (špageti) |
1,5 dl | maslinova ulja |
200g | sušenih rajčica |
2 žličice | mješavine talijanskih zaačina |
1 žličica | bijelog luka u granulama |
5 česena | češnjaka |
2,5 dl | pilećeg temeljca |
sol, papar |
Način priprave:
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi i pobrinite se da je kuhana al dente (zalogajem u sredini svake niti tjestenine). Odaberite visokokvalitetnu sušenu rajčicu kupljenu u trgovini, isto kao i vrhunsko djevičansko maslinovo ulje. Ulje je jako važno jer ono daje temeljne arome, a kako biste ojačali aromu sušenih rajčice, natopite ih u vodi minimalno pola sata. Zagrijte tavu i dodajte maslinovo ulje i sušene rajčice, te vodu u kojima su se namakale, a za zaljevanje je dobra i voda od kuhanja tjestenine. Pazite na količinu. Pirjajte češnjak dok ne postane aromatičan, a zatim dodajte sušene rajčice. Promiješajte nekoliko puta prije dodavanja špageta. Dodajte pileću juhu, sol i papar. Promiješajte da se dobro sjedini. Posudu izvana ukrasite nasjeckanim vlascem ili peršinom.