GASTRO: Mesne okruglice na bijelo, fina kremasta tekstura inače “crvenog” jela!
Mesne okruglice, ćufte, polpete ili, jednostavni faširanici najčešće se pripremaju kao “zamjena mesu”, a da ne bi bili suhi često ide neki sočniji prilog ili obvezni umak. Upravo zato najčešća je kombinacija “na crveno”, odnosno u umaku od rajčica.
Mi smo se odlučili za malu promjenu u kojoj sve, više manje ostaje isto, samo bijelu boju jeli i finu kremastu teksturu daje vrhnje za kuhanje. Poseban je izazov kombinacija pelatima ili rajčicama.
Sastojci : |
|
---|---|
1/2 kg | mljevenog mesa |
2 kom | crvenog luka |
1,5 dl | suhog bijelog vina |
6 česena | češnjaka |
1 kom | jaje |
3 žlice | kiselog vrhnja |
600 g | pelati rajčica |
1 dl | maslinova ulja |
2 žlice | mješavine začina |
1 vezica | peršina |
1 vezica | svježeg bosiljka |
sol, papar |
Način priprave:
Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, petnaestak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. Mogu se peći i u tavi, približno isto vrijeme, samo će “posrkati” više masnoće (ulja), ali nema veze, dobro zauljene su još ukusnije. U međuvremenu pripremiti bijeli umak. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, dodati vrhnje za kuhanje. Sve zajedno začiniti i kuhati desetak minuta uz povremeno miješanje, a pred kraj dodatipar žlica kiselog vrhnja. Prema potrebi bijelim vinom, a pred kraj . Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još desetak minuta.