GASTRO: Hladni kolač od bresaka – savršeno ljetno osvježenje!
Jeste li znali da su breskve biljka koja pripada porodici ruža? Kao voćka je sjajna, naravno, svježa, a u kolačima, osobito onim ljetnim, ohlađena fenomenalno osvježavajuća u ovim vrućim ljetnim danima. Zato jedan brzinski recept za desert koji ćete pripraviti za puno manje vremena nego koliko treba da bi on prije serviranja ohladio u hladnjaku. Ako nema svježih bresaka, jer sezona im je na izmaku, poslužiti će i one u kompotu, konzervirane, uz napomenu da ako njih rabite za pripremu ovog kolača, budete oprezni s dodatnim šećerom.
Sastojci za tijesto: |
|
---|---|
250 g | glatkog brašna |
7 g | praška za pecivo |
125 g | margarina |
50 g | šećera |
1 kom | jaje |
Sastojci za nadjev: |
|
---|---|
8 dl | mlijeka |
2 vrećice | praška za puding |
1 kg | bresaka |
60 g | šećera |
Način priprave:
Brašno, margarin, šećer, prašak za pecivo i jaje pomiješajte zajedno u velikoj zdjeli i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata. Dok se tijesto odmara pripremite kremu od vanilije. Puding pomiješajte sa šećerom i malo mlijeka pa zakuhajte u ostatku mlijeka. Kad je gotovo, pustite ga da se hladi, no svakako ga prekrijet folijom da se ne stvori korica čiji bi komadi u konačnoj izvedbi narušavali teksturu kreme. Breskve ogulite i odstranite košticu, te narežite na manje dijelove i dobro ocijedite. Tijesto razvaljajte i obložite njime s margarinom namazan i dobro pobrašnjen okrugli kalup za torte. Neka tijesto bude malo uzdignuto i uz rubove stranice. Premažite tijesto mlakom kremom od vanilije, a po vrhu posložite komadiće breskvi. Kolač pecite 30 minuta na temperaturi od 160 °C. Prije posluživanja kolač dobro ohladite, a kod posluživanja možete dodati umućeno slatko vrhnje ili šlag dekoriran bobičastim voćem.