Tradicija koja se čuva već 17 godina

FOTO: U Dubrovčaku Lijevom ponovno će gorjeti vuzemnica. Klak: Mladi su održali ovaj prelijepi običaj koji će vjerujem živjeti i dalje

Program u Dubrovčaku Lijevom počinje u 18 sati Uskrsnim bdjenjem, dok je za 19,20 sati predviđeno paljenje vuzemnice na prostoru nasipa uz sam ulaz na skelski prijelaz
aa429c74-88a8-4236-a515-a95ebf00ac1a

Već tradicionalno članice i članovi DVD-a Dubrovčak Lijevi i ove godine na prostoru uz savski nasip pripremaju i organiziraju paljenje uskrsnog krijesa poznatog kao vuzemnica. Tradicija je to koja se u Dubrovčaku Lijevom čuva već sedamnaest godina, čime su mlađe generacije nastavile tradiciju svojih baka i djedova.

-Prije sedamnaest godina skupina starijih entuzijasta koji jednostavno vole ovaj naš kraj, osobito našu tradiciju, okupilo je nas mlade i pokrenut je, mogu slobodno reći revitaliziran običaj paljenja vuzemnice. Od prvoga dana za lokaciju je odabran nasip uz rijeku Savu, jer je to bila najidealnija pozicija s obzirom da se Uskrsno bdjenje upriličuje u našoj župnoj crkvi koja se nalazi neposredno uz Savu i glavnu prometnicu, koju smo od početka koristili kao podij za sve naše posjetitelje- govori nam Marko Klak i navodi kako je u selu prije nego što se organizirao ovaj način paljenja i slaganja vuzemnice, još bilo nekoliko obitelji koje su u svojim vrtovima u noći s Velike subote na Uskrs palili sami vuzemnice.

-Neopisivo mi je drago što su do današnjih dana naši mladi održali ovaj prelijepi običaj i nadam se da će se još puno godina isti održavati u našem malom posavskom selu na ponos svih naših mještana i svih onih koji su prije nas održavali i njegovali ovaj, ali i ostale običaje te ih prenijeli na mlađe generacije i time očuvali bogatu kulturnu baštinu našega kraja- zaključio je Klak.

PROGRAM
18:00 sati – Uskrsno bdjenje u privremenom bogoslužnom prostoru župe sv. Nikole biskupa Dubrovčak Lijevi – prostor male dvorane Društvenog doma Dubrovčak Lijevi (s blagoslovom vatre i blagoslovom hrane)

19:20 – paljenje 17. vuzemnice na prostoru nasipa uz sam ulaz na skelski prijelaz Dubrovčak Lijevi-Dubrovčak Desni (druženje uz vatru)

Događanja
Ivanić-Grad
Naši ljudi našeg kraja