Ocijenjena su 273 uzorka vina

FOTO: Sveti Ivan Zelina i ove godine okupio najbolje hrvatske vinare

U Svetom Ivanu Zelini održana 56. Izložba vina kontinentalne Hrvatske
DSC_1862

Izvori života Zelenika – Ilok i njihov traminac izborne berbe prosušenih bobica šampion je ovogodišnje 56. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, koja je održana u Svetom Ivanu Zelini uz nazočnost brojnih uzvanika. Čast da otvori ovogodišnju izložbu pripala je izaslaniku predsjednika Zorana Milanovića, Tomislavu Paškvalinu koji je istaknuo kako je Hrvatska zemlja bogate vinske tradicije.

-Vinari kontinentalne Hrvatske zauzimaju posebno mjesto u toj priči. Njihova vina koja nose prepoznatljive arome i okuse našeg podneblja ne pridonose samo promociji naše hrvatske vinske kulture nego i razvoju turizma te gospodarskom napretku naših regija. Vaš rad i trud u vinogradima i podrumima često nevidljivi široj javnosti, ali rezultati govore sami za sebe– rekao je Paškvalin.

U ime Vlade RH izložbi je nazočio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je vinarima poručio kako se imaju čime ponositi.

-Čestitke svim vinarima i vinogradarima što na svjetskoj razini postižu vrlo zapažene uspjehe te promoviraju našu Hrvatsku. Imamo preko 70 posto kvalitetnih vina, a raste i postotak vrhunskih vina- rekao je Majdak.

Na ovogodišnju izložbu pristigla su 273 uzorka vina. Ukupno je dodijeljeno 5 veliki zlatnih diploma, 88 zlatnih diploma, 111 srebrenih diploma, 49 brončanih diploma, 6 priznanja, dok je 6 uzoraka odbačeno.

-Prema riječima vinara i vinogradara godina je bila puna vremenskih neprilika te je bilo vrlo zahtjevno održati zdravlje vinove loze, no zahvaljujući trudu, znanju i raspoloživoj tehnologiji i ove je godine zadržana vrlo visoka razina kvalitete, u što se svi mogu uvjeriti u degustiranju- poručio je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, koji je itekako ponosan na više desetljeća dugu tradiciju izložbe.

-Nema jedinstvenog recepta za uspjeh. Mi svake godine radimo neke manje izmjene, jer ono što je bilo loše pokušavamo unaprijediti. Iz godine u godinu dodajemo novi sadržaj- o uspjehu izložbe će Košćec.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako je ova izložba jedna od najrespektabilnijih u Hrvatskoj.

-Ova izložba ima tradiciju, a njezinih 56. godina pokazuju kako je ona itekako značajna. Uostalom, zelinski kraj poznat je po vinima i onima koji znaju kako treba čuvati i uzgajati lozu- zaključio je Kožić.

Šampion Zagrebačke županije je Sauvignon, berba 2023., Vinarije Puhelek Purek.

Agro
Događanja
Izbor urednika
Sveti Ivan Zelina
Zagrebačka županija