Pola stoljeća folkornog stvaralaštva u Oborovu

FOTO: KUD Posavka proslavila 50 godina rada: Dejte žene da osnujemo društvo da se bu i za Joborove znale….

Osnivačica KUD-a više nije među živima, no zato su tu još uvijek Marica Lovreković, Verica Krznar, Đurđa Krznar, Vlado Bardić i Milica Điđa
1

Davne 1974. joborovske žene predvođene Marijom Sesvećan osnovale su KUD Posavku. Gospođa Marija potaknula je svoje susjede i prijatelje na osnutak udruge riječima: “Dejte žene da osnujemo društvo da se bu i za Joborove znale…”, kazala je predsjednica KUD-a Posavka Valentina Đuranec, podnoseći izvješće o prvih pola stoljeća folklornog stvaralaštva u Oborovu.

Za prvu predsjednicu KUD-a izabrana je Anica Šestok, a društvo je od samih početaka brojilo tridesetak članova, koji su u početcima bili samouki te su na nastupima predstavljali izvornu Posavinu koju su naučili od svojih predaka. Njihov trud i rad prepoznao je tada Ivica Potočnik uz čiju su pomoć odlazili na nastupe u inozemstvo te širom bivše Jugoslavije, a došlo je i do mnogih snimanja za radioteleviziju.

Uz prvu predsjednicu Anicu Šestok, na predsjedničkom mjestu bili su još Ljubica Šimunec, Josip Lovreković, Tihomir Ivančan, Milica Điđa, Lucija Bardić i aktualna predsjednica Valentina Đuranec, koja je okupila mladu ekipu koja danas djeluje kroz četiri sekcije; plesnu, pjevačku, tamburašku i dječju s ukupno 55 aktivnih članova.

-Njegujemo tradiciju pjesama, plesova i običaja joborovskog kraja, a iznimno smo ponosni na zbirku naših posavskih narodnih nošnji- naglasila je Valentina Đuranec i napomenula kako je KUD Posavka pjesme i plesove posavskog kraja prezentirao diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

-KUD nije samo udruga koja djeluje u očuvanju tradicije, mi smo jedna velika obitelj. Kao i u svakoj obitelji mi se svađamo i mirimo, smijemo i plačemo, no uvijek smo tu jedni za druge i u dobru i u zlu. Učimo djecu pravim životnim vrijednostima, ali isto tako i mi stariji puno toga učimo od njih- kazala je Valentina, koja se u ime KUD-a zahvalila osobama koje su u početcima KUD-a pomogle i bile neizostavni dio njegova djelovanja.

Osnivačica KUD-a više nije među živima, no zato su tu još uvijek Marica Lovreković, Verica Krznar, Đurđa Krznar, Vlado Bardić i Milica Điđa.

-Emocije su jako prisutne. Živjela sam i radila za taj KUD koliko sam najviše mogla. Uvijek se našlo vremena da radimo i da ne zaboravimo na našu oborovsku tradiciju- rekla je Milica Điđa, koja je u jednom trenutku obnašala i dužnost predsjednice KUD-a.

Rođendan KUD-u Posavka došao je čestitati i načelnik Mato Čičak koji je istaknuo kako je ova udruga posljednjih godina najviše napredovala.

-Oni sebe daju najviše u sve naše manifestacije, kao i u svoju Pjesmom i plesom kroz Oborovo, što me naročito raduje i veseli. Svojim radom KUD je podigao društveni život Oborova na jednu višu razinu, a zahvaljujući svojem radu naši mladi vidjeli su Grčku, Makedoniju i Crnu Goru. Ja se radujem našem zajedničkom odlasku u Stari Grad na Dane u Vali, gdje je KUD Posavka sudjelovao i na dvije prethodne manifestacije- naglasio je načelnik Mato Čičak, a lijepim željama pridružio se i predsjednik Općinskog vijeća Nenad Jakšić, koji se prisjetio prvog susreta aktualnim vodstvom KUD-a.

-Meni osobno je lijepo doći u Oborovo. Vaš rad i zalaganje za okruženje u kojem radite i djecu zaslužuje samo pohvale. Sjećam se kada je Valentina, Milka i Antonela prvi puta došle u Rugvicu i rekle “mi bismo nešto malo drugačije napravile u Rugvici”. Danas, sedam godina kasnije mnoge stvari u Oborovu zaživjele su u onom smjeru u kojem su one željele- poručio je Jakšić.

Događanja
Naši ljudi našeg kraja
Rugvica