Europska komisija službeno odobrila produljenje roka za sredstva iz Fonda solidarnosti

Europska komisija do sada nikada nije odobrila produljenje uobičajenog roka
europska komisija

Europska komisija danas je i službeno potvrdila produljenje roka za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do kraja lipnja 2023., što je dogovoreno još u veljači u razgovoru premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

– Komisija je danas odlučila iznimno odobriti Hrvatskoj mogućnost do 30. lipnja produlji rok za korištenje financijskog doprinosa iz Fonda solidarnosti EU-a za nadoknadu štete od potresa koji su zemlju teško pogodili 2020. i 2021. godine, objavila je Komisija.

Hrvatska je za sanaciju posljedica dva potresa koji su pogodili Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju iz Europskog fonda solidarnosti dobila više od milijardu eura. Uobičajeni rok za korištenje tih sredstava je 18 mjeseci i u ovom slučaju istjecao je u lipnju ove godine.

Premijer Plenković se u veljači ove godine sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen nakon čega su objavili da će taj rok iznimno biti produljen za godinu dana. Komisija do sada nikada nije odobrila produljenje uobičajenog roka.

– Hrvatsku su dva puta pogodili snažni potresi, prvo u Zagrebu, a zatim u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji. Sve se to dogodilo tijekom prvog vala pandemije covida, što je znatno otežalo napore za oporavak. Osigurati da Hrvatska u potpunosti može imati koristi od financijske potpore iz Fonda solidarnosti EU za obnovu dviju regija od iznimne je važnosti za stanovništvo i znak snažne i konkretne solidarnosti Europske unije, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

EU
Hrvatska